Spaghetti z cukinii z sosem z awokado

Spaghetti z cukinii i awokado
Źródło: StockFood

Składniki

  • 2 sztuki Cukinia
  • 150 g Makaron spaghetti
  • 1 sztuka Awokado
  • 1 garść Bazylia
  • 1 ząbek Czosnek
  • 2 łyżki Orzeszki piniowe
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj obie cukinie i odetnij brzegi. Następnie za pomocą specjalnej temperówki spiralnej lub skrobaczki przygotuj „spaghetti”. Warzywne nitki delikatnie posól i odstaw na ok. 20 minut.

  2. 2

    Następnie ugotuj makaron spaghetti w osolonej wodzie.

  3. 3

    Awokado przetnij na pół, usuń pestkę i przełóż miąższ do blendera. Dodaj bazylię, orzeszki pinii, obrany ząbek czosnku, sól, oliwę z oliwek i czarny pieprz mielony. Wymienione składniki zblenduj na gładki sos.

  4. 4

    Spaghetti z cukinii przełóż na ręcznik papierowy i delikatnie je osusz. Następnie smaż je na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.

  5. 5

    Spaghetti z cukinii wymieszaj z klasycznym makaronem. Na wierzch dodaj mieszankę z awokado i wszystko dokładnie wymieszaj.

  6. 6

    Gotowe spaghetti podziel na dwa głębokie talerze. Lekki i zdrowy obiad jest już gotowy do serwowania!

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też