Spaghetti z cukinii z sosem z awokado
Pyszne połączenie cukinii i awokado? Wypróbuj przepis na spaghetti z cukinii — z pewnością przekona Cię swoim smakiem i zagości w Twoim menu na stałe.
Składniki
- 2 sztuki Cukinia
- 150 g Makaron spaghetti
- 1 sztuka Awokado
- 1 garść Bazylia
- 1 ząbek Czosnek
- 2 łyżki Orzeszki piniowe
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Umyj obie cukinie i odetnij brzegi. Następnie za pomocą specjalnej temperówki spiralnej lub skrobaczki przygotuj „spaghetti”. Warzywne nitki delikatnie posól i odstaw na ok. 20 minut.
- 2
Następnie ugotuj makaron spaghetti w osolonej wodzie.
- 3
Awokado przetnij na pół, usuń pestkę i przełóż miąższ do blendera. Dodaj bazylię, orzeszki pinii, obrany ząbek czosnku, sól, oliwę z oliwek i czarny pieprz mielony. Wymienione składniki zblenduj na gładki sos.
REKLAMA - 4
Spaghetti z cukinii przełóż na ręcznik papierowy i delikatnie je osusz. Następnie smaż je na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
- 5
Spaghetti z cukinii wymieszaj z klasycznym makaronem. Na wierzch dodaj mieszankę z awokado i wszystko dokładnie wymieszaj.
- 6
Gotowe spaghetti podziel na dwa głębokie talerze. Lekki i zdrowy obiad jest już gotowy do serwowania!
Zobacz także: