Omlet francuski
Delikatny omlet francuski z pewnością Cię zachwyci. Zobacz, jak przygotować go w podstawowej, klasycznej formie.
Autor:
Smak.pl
Kuchnia francuska
Kuchnie świata
Posiłki
Śniadanie
Główne składniki
Jajka
Łatwe dania
Na skróty
Dania do 15 minut
Dania wegetariánskie
Fit śniadania
REKLAMA
Składniki
- 3 sztuki Jajko
- 1 szczypta Sól
- 1 łyżka Masło
Przygotowanie
- 1
Jajka wbij do miski i ubij je z odrobiną soli.
- 2
Rozgrzej masło na nieprzywierającej patelni, a gdy powstanie piana maślana, wlej na nią ubite jajka.
- 3
Gdy jajka zastygną na dnie patelni, łopatką zacznij ostrożnie zwijać omlet z jednej strony na drugą. Wierzch omletu powinien być lekko ścięty.
REKLAMA - 4
Zrolowany omlet francuski przełóż na talerz i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz także:
REKLAMA