Domowe tagliatelle z sosem grzybowym
Nic nie cieszy bardziej niż domowe jedzenie. Przygotuj fantastyczne tagliatelle z pachnącym sosem grzybowym.
Składniki
Makaron
- 200 g Mąka pszenna
- 2 sztuki Jajko
Sos grzybowy
- 2 łyżki Maslo
- 200 g Pieczarki
- 2 ząbki Czosnek
- 200 ml Śmietana 30%
- 70 g Parmezan starty
- 1 garść Pietruszka
- 1 szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Wysyp mąkę na blat, zrób w środku otwór i rozbij jajka. Jeśli nie masz jajek w rozmiarze L, użyj 3 mniejsze jajka na 200 g.
- 2
Zacznij wyrabiać ciasto. Ugniataj je aż do uzyskania stosunkowo suchego ciasta.
- 3
Zawiń ciasto w folię i przechowuj w lodówce przez co najmniej 30 minut.
REKLAMA - 4
Po upływie wskazanego czasu ciasto stopniowo zwijaj w prostokąt na posypanej mąką desce. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko — domowy makaron ma tendencję do lekkiego „nadmuchiwania się” we wrzącej wodzie. Alternatywą jest skorzystanie z maszyny do makaronu.
- 5
Prostokąt ciasta oczyść z nadmiaru mąki, zawiń w rolkę i wycinaj spirale o grubości ok. 5 mm (w poprzek). Następnie rozwiń tagliatelle i kładź je na desce.
- 6
W dużym garnku zagotuj wodę, obficie ją posól i zacznij przygotowywać sos.
- 7
Na głębszej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, trochę soli i smaż ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy grzyby wypuszczą sok, zwiększ intensywność płomienia i smaż je, aż woda całkowicie wyparuje. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez ok. minutę.
Zobacz także: