Domowe tagliatelle z sosem grzybowym

Tagliatelle z sosem grzybowym przepis
Źródło: GettyImages

Składniki

Makaron

  • 200 g Mąka pszenna
  • 2 sztuki Jajko

Sos grzybowy

  • 2 łyżki Maslo
  • 200 g Pieczarki
  • 2 ząbki Czosnek
  • 200 ml Śmietana 30%
  • 70 g Parmezan starty
  • 1 garść Pietruszka
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Wysyp mąkę na blat, zrób w środku otwór i rozbij jajka. Jeśli nie masz jajek w rozmiarze L, użyj 3 mniejsze jajka na 200 g.

  2. 2

    Zacznij wyrabiać ciasto. Ugniataj je aż do uzyskania stosunkowo suchego ciasta.

  3. 3

    Zawiń ciasto w folię i przechowuj w lodówce przez co najmniej 30 minut.

  4. 4

    Po upływie wskazanego czasu ciasto stopniowo zwijaj w prostokąt na posypanej mąką desce. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko — domowy makaron ma tendencję do lekkiego „nadmuchiwania się” we wrzącej wodzie. Alternatywą jest skorzystanie z maszyny do makaronu.

  5. 5

    Prostokąt ciasta oczyść z nadmiaru mąki, zawiń w rolkę i wycinaj spirale o grubości ok. 5 mm (w poprzek). Następnie rozwiń tagliatelle i kładź je na desce.

  6. 6

    W dużym garnku zagotuj wodę, obficie ją posól i zacznij przygotowywać sos.

  7. 7

    Na głębszej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, trochę soli i smaż ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy grzyby wypuszczą sok, zwiększ intensywność płomienia i smaż je, aż woda całkowicie wyparuje. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez ok. minutę.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też