Domowy pasztet

Domowy pasztet
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Łopatka wieprzowa
  • 1 kg Wołowina
  • 0.5 kilogram Surowy boczek
  • 300 g Słonina
  • 5 Jajko
  • 0.5 Bułka paryska
  • 0.5 Szklanka Woda
  • 3 Cebula
  • 2 łyżeczki Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 7 sztuk Ziele angielskie
  • 2 Liście laurowe
  • 10 sztuk Pieprz
  • 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • Bułka tarta
  • Smalec

Przygotowanie

  1. 1

    Przegotuj duży, szeroki garnek. Surowy boczek pokrój i rozłóż na dnie nadmienionego wcześniej garnka. Wybrane mięso wołowe i łopatkę wieprzową drobno pokrój i układaj na warstwie boczku.

  2. 2

    Obraną cebulę pokrój na większe plastry i rozłóż na warstwie mięsa. Następnie do garnka wlej wodę, dołóż pieprz, liście laurowe i sól. Całość gotuj pod przykryciem.

  3. 3

    Kiedy wywar zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i gotuj do momentu, aż mięso stanie się miękkie (szacowany czas to ok. 1,5 godz.).

  4. 4

    Przed końcem gotowania do garnka dodaj pokrojoną wcześniej cebulę. Mięso powinno dobrze wystygnąć.

  5. 5

    Ugotowane i przestudzone mięso wraz z plastrami cebuli połącz z bułką tartą i zmiel w maszynce do mięsa (na małych oczkach). Czynność tę warto wykonać trzykrotnie. Przed mieleniem pozbądź się ziela angielskiego i liści laurowych.

  6. 6

    Żółtka oddziel od białek.

  7. 7

    Do zmielonego mięsa dodaj żółtka. Masę przypraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Całość starannie wymieszaj.

  8. 8

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C.

  9. 9

    Do masy mięsnej dodaj ubite na sztywną pianę białka i wszystko dokładnie wymieszaj.

  10. 10

    Przygotuj 2 formy do pieczenia domowego pasztetu. Wysmaruj je smalcem, a boki obsyp bułką tartą. Na sam dół brytfanki rozłóż plastry pokrojonej słoniny. Następnie do foremek przełóż mieszankę na pasztet i dokładnie ją wyrównaj.

  11. 11

    Domowy pasztet piecz przez ok. 1,5 godz. w temperaturze 190 st. C.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też