Domowy pasztet
Kiedy najdzie Cię ochota na pyszny dodatek do kanapek, warto zdecydować się na przygotowanie domowego pasztetu. Sięgnij po sprawdzony przepis, który zasmakuje każdemu — nawet najbardziej wybrednemu entuzjaście mięsnych przysmaków. Pieczony pasztet, pokrojony w plastry sprawdzi się również jako sycąca przekąska na karnawałowy stół!
Składniki
- 1 kg Łopatka wieprzowa
- 1 kg Wołowina
- 0.5 kilogram Surowy boczek
- 300 g Słonina
- 5 Jajko
- 0.5 Bułka paryska
- 0.5 Szklanka Woda
- 3 Cebula
- 2 łyżeczki Sól
- 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 7 sztuk Ziele angielskie
- 2 Liście laurowe
- 10 sztuk Pieprz
- 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
- Bułka tarta
- Smalec
Przygotowanie
- 1
Przegotuj duży, szeroki garnek. Surowy boczek pokrój i rozłóż na dnie nadmienionego wcześniej garnka. Wybrane mięso wołowe i łopatkę wieprzową drobno pokrój i układaj na warstwie boczku.
- 2
Obraną cebulę pokrój na większe plastry i rozłóż na warstwie mięsa. Następnie do garnka wlej wodę, dołóż pieprz, liście laurowe i sól. Całość gotuj pod przykryciem.
- 3
Kiedy wywar zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i gotuj do momentu, aż mięso stanie się miękkie (szacowany czas to ok. 1,5 godz.).
REKLAMA - 4
Przed końcem gotowania do garnka dodaj pokrojoną wcześniej cebulę. Mięso powinno dobrze wystygnąć.
- 5
Ugotowane i przestudzone mięso wraz z plastrami cebuli połącz z bułką tartą i zmiel w maszynce do mięsa (na małych oczkach). Czynność tę warto wykonać trzykrotnie. Przed mieleniem pozbądź się ziela angielskiego i liści laurowych.
- 6
Żółtka oddziel od białek.
- 7
Do zmielonego mięsa dodaj żółtka. Masę przypraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Całość starannie wymieszaj.
- 8
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C.
- 9
Do masy mięsnej dodaj ubite na sztywną pianę białka i wszystko dokładnie wymieszaj.
- 10
Przygotuj 2 formy do pieczenia domowego pasztetu. Wysmaruj je smalcem, a boki obsyp bułką tartą. Na sam dół brytfanki rozłóż plastry pokrojonej słoniny. Następnie do foremek przełóż mieszankę na pasztet i dokładnie ją wyrównaj.
- 11
Domowy pasztet piecz przez ok. 1,5 godz. w temperaturze 190 st. C.
Zobacz także: