Makowiec

Makowiec
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 500 g Mąka pszenna
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 100 ml Olej
  • 1 Jajko
  • 30 g Drożdże
  • 250 ml Mleko
  • 3 łyżki Cukier

Nadzienie makowe

  • 250 g Mak mielony
  • 100 ml Mleko
  • 100 g Cukier
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka Skórka z cytryny
  • 50 g Masło
  • 1 Żółtko

Przygotowanie

  1. 1

    Drożdże połącz z lekko ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Pozostaw na około 15 minut.

  2. 2

    W międzyczasie w misce wymieszaj mąkę z solą i pozostałym cukrem, a następnie dodaj jajka i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj do nich olej. Mieszaj, aż ciasto stanie się miękkie i plastyczne. Przygotowane ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw na ok. 60 minut.

  3. 3

    Na patelni podgrzej mleko i cukier. Gdy składniki zaczną się gotować, wyłącz palnik, a zawartość patelni wymieszaj z mielonym makiem oraz masłem. Kiedy masa makowa się ostudzi, dodaj do niej startą skórkę z cytryny.

  4. 4

    Ciasto podziel na dwie części, a każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3 do 5 mm. Placki posmaruj masą makową i zawiń jak roladę. Przygotowane makowce przełóż na blachę do pieczenia, wysmarowaną tłuszczem i odstaw na ok. 15 minut.

  5. 5

    Po kwadransie wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym żółtkiem. Makowiec piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30-35 minut.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też