Makowiec – ciasto, które jednoczy rodziny
Makowiec jest ciastem, które przygotowujemy na wiele różnych okazji. Tradycja mówi, że jest potrawą, która jednoczy członków rodziny.
Składniki
Ciasto
- 500 g Mąka pszenna
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 100 ml Olej
- 1 Jajko
- 30 g Drożdże
- 250 ml Mleko
- 3 łyżki Cukier
Nadzienie makowe
- 250 g Mak mielony
- 100 ml Mleko
- 100 g Cukier
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka Skórka z cytryny
- 50 g Masło
- 1 Żółtko
Przygotowanie
- 1
Drożdże połącz z lekko ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Pozostaw na około 15 minut.
- 2
W międzyczasie w misce wymieszaj mąkę z solą i pozostałym cukrem, a następnie dodaj jajka i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj do nich olej. Mieszaj, aż ciasto stanie się miękkie i plastyczne. Przygotowane ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw na ok. 60 minut.
- 3
Na patelni podgrzej mleko i cukier. Gdy składniki zaczną się gotować, wyłącz palnik, a zawartość patelni wymieszaj z mielonym makiem oraz masłem. Kiedy masa makowa się ostudzi, dodaj do niej startą skórkę z cytryny.
REKLAMA - 4
Ciasto podziel na dwie części, a każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3 do 5 mm. Placki posmaruj masą makową i zawiń jak roladę. Przygotowane makowce przełóż na blachę do pieczenia, wysmarowaną tłuszczem i odstaw na ok. 15 minut.
- 5
Po kwadransie wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym żółtkiem. Makowiec piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30-35 minut.