Pleśniak tradycyjny krok po kroku
Ciasto pleśniak to wspaniały deser dla wymagających smakoszy. Połączenie ciasta, dżemu i bezy sprawia, że pleśniak jest nie tylko smaczny, ale także zaskakujący pod względem różnych faktur – kruchego ciasta, wilgotnej bezy, owocowego dżemu. Przepis, choć rozbudowany, jest dość prosty.
Składniki
Składniki na ciasto
- 500 g Mąka pszenna tortowa
- 300 g Masło
- 5 sztuk Żółtko
- 100 g Cukier puder
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 2 łyżki Kakao
Składniki na bezę
- 5 sztuk Białko jajka
- 220 g Cukier
- 2 łyżki Mąka ziemniaczana
Pozostałe składniki
- 600 g Dżem porzeczkowy
- 2 łyżki Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Co zrobić, żeby przygotować ciasto? Do miski należy wsypać 500 g mąki pszennej tortowej oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Mąkę wcześniej należy przesiać dokładnie przez sitko. Do tej mieszanki dodajemy także 100 g cukru pudru.
- 2
Do miski wbijamy pięć żółtek, białka pozostałe po oddzieleniu żółtek będą potrzebne później na pianę. Co bardzo ważne, białka muszą być idealnie oddzielone i nie może w nich pozostać ani trochę żółtka. Do miski wkładamy również pokrojone na mniejsze części masło.
- 3
Łączymy wszystkie składniki w misce. Można to zrobić wyrabiając je rękami lub za pomocą łopatek do wyrabiania ciast w robocie kuchennym. Co ważne, ciasto należy ugnieść szybko, ponieważ temperatura dłoni może ocieplić zawarte w cieście masło. Z wyrobionego ciasta tworzymy kulę i dzielimy ją na trzy równe kawałki. Jedna z części – ta idąca na spód ciasta – może być nieco większa, wtedy pleśniak będzie miał wyższy spód.
- 4
Jak na przekładańca przystało, bierzemy się za przygotowanie blatu. Pierwszą część ciasta umieszczamy w misce i dodajemy do niej 30 g kakao. Wyrabiamy za pomocą robota do momentu, w którym składniki się połączą, a ciasto będzie miało równomierny, ciemnobrązowy kolor.
- 5
Dwie kule ciasta – jedną ciemną, drugą jasną, owijamy osobno w folię spożywczą i chowamy do zamrażarki.
- 6
Trzecią kulę ciasta wykorzystujemy jako spód naszego pleśniaka. Wykładamy nim denko formy – na przykład tortownicy o średnicy 28 cm, na wcześniej wyłożony papier do pieczenia. Spód nie powinien być za gruby.
- 7
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C i pieczemy spód przez około 10 minut, ale można opuścić ten etap i piec ciasto także bez podpieczonego wcześniej spodu.
- 8
Na podpieczony spód wykładamy dżem z czarnej porzeczki, ale może być także inny – wedle uznania i gustu.
- 9
Z zamrażarki wyjmujemy brązowe, kakaowe ciasto i ścieramy je zimne na tarce o dużych oczkach. Następnie rozkładamy je równo na spód z dżemem.
- 10
Czas wziąć się za zrobienie bezy z piany z białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę – opcjonalnie można do masy dodać szczyptę soli. Gdy białko zacznie przypominać wyglądem puszystą pianę, dodajemy do niej cukier o drobnej rafinadzie – po jednej łyżce, tak aby dodać 220 g. Do gotowej piany dodajemy jeszcze dwie łyżki skrobi ziemniaczanej i przez chwilę je jeszcze ubijamy.
- 11
Ubitą pianę rozkładamy równomiernie na całej powierzchni ciasta.
- 12
Wyjmujemy z zamrażarki kulę jasnego ciasta i ścieramy na tarce o szerokich oczkach.
- 13
Ciasto pleśniak jest już gotowe do pieczenia. Piekarnik powinien mieć temperaturę 175 stopni C, i być w trybie grzania góra/dół. Ciasto pieczemy przez 40 minut, ale po upieczeniu, przez godzinę powinno pozostać w zamkniętym piekarniku, bo w przeciwnym razie beza opadnie.
- 14
Na koniec oprószamy ciasto pleśniak cukrem pudrem i kroimy dopiero, kiedy całkiem wystygnie.
Zobacz także:
Co wyróżnia pleśniaka?
Pleśniak to ciasto, które składa się z kilku warstw. Najbardziej zaskakujące jest w pleśniaku połączenie dżemu (jego smak można wybrać dowolnie, można także dodać powidła lub świeże owoce) i bezy, oraz ciasta o smaku kakaowym. Ciasto pleśniak jest idealnym rozwiązaniem na okres jesienno-zimowy, kiedy pod ręką nie ma świeżych owoców. Do jego upieczenia wystarczy dżem domowy, lub gotowy kupiony w sklepie. Tak naprawdę pleśniaka można upiec w dowolnym momencie, bo jest duże prawdopodobieństwo, że wszystkie potrzebne do jego zrobienia składniki będą pod ręką w dobrze zaopatrzonej kuchni.
Jak długo może stać pleśniak?
Do zalet pleśniaka należy także jego łatwe przechowywanie. Ciasto trzymane w chłodnym miejscu pod szklanym kloszem, zachowa świeżość i dobry smak nawet przez pięć dni. Chociaż ze względu na jego wyjątkowy smak, ciężko będzie mu tyle przetrwać w niezjedzonej formie.
Ciasto pleśniak (polane dodatkowo lukrem, może wyglądać jakby było spleśniałe, co nie brzmi może zbyt zachęcająco) funkcjonuje także pod inną nazwą – jako skubaniec. Tę nazwę zawdzięcza zapewne dwóm warstwom, które są skubane, lub – jak w naszym przypadku – tarte na tarce.