Drożdżówki z serem i lukrem na każdą okazję
Drożdżówki z serem i lukrem to słodka przekąska kojarząca się z latem, śniadaniem, pyszną kawą lub kakao. Można je zrobić samodzielnie i zapakować do pracy czy szkoły jako pyszny pomysł na drugie śniadanie.
Składniki
Składniki na ciasto na drożdżówki
- 500 g Mąka pszenna
- 190 Mleko
- 50 g Świeże drożdże
- 1 sztuka Jajko
- 2 sztuki Żółtko
- 0.5 Szklanka Cukier
- 70 g Masło
Składniki na nadzienie
- 500 g Twaróg sernikowy
- 1 sztuka Jajko
- 1 sztuka Cukier wanilinowy
- 80 g Cukier puder
- 40 g Masło
składniki na lukier
- 0.3 Sztuka Cytryna
- 0.66 Szklanka Cukier puder
Składnik dodatkowy
- 1 sztuka Jajko
Przygotowanie
- 1
Zanim przystąpimy do pracy nad ciastem, należy przygotować składni do ogrzania do temperatury pokojowej: drożdże, jajka, masło. Mleko podgrzewamy, żeby było letnie. W czasie kiedy składniki się ogrzewają, możemy także przesiać przez sitko mąkę.
- 2
Kolejny krok to przygotowanie rozczynu z drożdży. W tym celu należy pokruszone drożdże mieszać przez 60 sekund z łyżką cukru, następnie dodać 1/3 mleka, dwie łyżki mąki i ponownie wymieszać. Rozczyn należy przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kwadrans.
- 3
Do reszty mleka dodajemy żółtka i jajko i miksujemy. Dosypujemy resztę mąki, resztę cukru, rozczyn z drożdży i miękkie masło.
- 4
Wszystkie składniki wyrabiamy w robocie przez kwadrans – aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i bez problemu będzie odchodziło od ścianek miski lub od dłoni, jeśli ciasto wyrabiamy ręcznie.
- 5
Ciasto na drożdżówki z serem przykrywamy czystą ściereczka i na godzinę odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- 6
Czas na przygotowanie nadzienia. Do miski wkładamy twaróg, jajko, cukier wanilinowy, cukier puder i miękkie masło. Wszystkie składniki miksujemy przez godzinę na gładką masę.
- 7
Kolejnym etapem przygotowania drożdżówek z serem będzie uformowanie ich i upieczenie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i przez chwilę ugniatamy, żeby pozbyć się z ciasta na drożdżówki z serem powietrza. Ciasto dzielimy na cztery części i robimy cztery kulki, po czym każdą kulkę rozwałkowujemy na prostokąty.
- 8
Na wszystkich plackach wykładamy nadzienie – około ¼ ilości masy twarogowej. Składamy ciasto do połowy z jednej strony i zawijamy z drugiej (jakbyśmy kartkę papieru A4 składali do podłużnej koperty. Tak złożone ciasto na drożdżówki z serem kroimy w poprzek na sześć kawałków, zakręcamy delikatnie wokół własnej osi i odkładamy na blachy wyłożone papierem. W czasie wykładania drożdżówek trzeba pamiętać o zachowaniu kilkucentymetrowej odległości między nimi.
- 9
Wierzchnią część drożdżówek z serem smarujemy pędzlem, nanosząc roztrzepane jajko. Tak przygotowane blachy wstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.
- 10
Ciasto wstawiamy do piekarnika z temperaturą 180 stopni C i pieczemy przez 20 minut.
- 11
Kiedy drożdżówki z serem będą gotowe i wystudzone, dekorujemy je lukrem – do podgrzanego soku z cytryny dodaje się cukier puder i łączy składniki, mieszając.
Zobacz także:
Drożdżówki z serem i lukrem to nie jedyny sposób na ich przygotowanie. Te ciasta można zrobić z nadzieniem owocowym, konfiturami, cynamonem, orzechami czy czekoladą, a także dodać rodzynki czy bakalie. Sam twaróg także może mieć ciekawy smak – na przykład twaróg o smaku pomarańczowym, malinowym czy jagodowym.
O czym pamiętać robiąc drożdżówki z serem?
Jeśli pierwszy raz zabieracie się za robienie drożdżówek z serem, to należy zapamiętać kilka zasad ważnych dla wytworów przygotowywanych z użyciem drożdży. Bardzo istotne jest, żeby składniki użyte do robienia ciasta wszystkie miały temperaturę pokojową, a woda czy mleko użyte do rozczynu temperaturę około 35 stopni C. Sam rozczyn wyglądem i konsystencją powinien przypominać gęstą śmietanę. Dla powodzenia misji drożdżówki z lukrem ważne jest także, żeby w pomieszczeniu, w którym ciasto ma wyrosnąć było ciepło. Idealna temperatura dla wzrostu to 25-35 stopni C.
Co zrobić jeśli drożdżówki z serem nie wyjdą zgodnie z przepisem?
Zakładamy, że wszystko się uda i ciasto na drożdżówki z serem wyjdzie idealne, ale… Warto wiedzieć, co może stać także za niepowodzeniami. Co więc, jeśli… Ciasto nie chce wyrosnąć? Prawdopodobnie użyliście za mało drożdży w proporcji do ilości mąki. Kolejnym powodem mogły być drożdże, którym minął termin przydatności.
Jeśli po upieczeniu drożdżówki z serem za bardzo się kruszą, prawdopodobnie za krótko było ciasto drożdżowe wyrabiane, być może rosło zbyt długo i w za ciepłym miejscu, lub było pieczone zbyt niskiej temperaturze.