Drożdżówki z serem i lukrem na każdą okazję

Drożdżówki z serem
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na ciasto na drożdżówki

  • 500 g Mąka pszenna
  • 190 Mleko
  • 50 g Świeże drożdże
  • 1 sztuka Jajko
  • 2 sztuki Żółtko
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 70 g Masło

Składniki na nadzienie

  • 500 g Twaróg sernikowy
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 sztuka Cukier wanilinowy
  • 80 g Cukier puder
  • 40 g Masło

składniki na lukier

  • 0.3 Sztuka Cytryna
  • 0.66 Szklanka Cukier puder

Składnik dodatkowy

  • 1 sztuka Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Zanim przystąpimy do pracy nad ciastem, należy przygotować składni do ogrzania do temperatury pokojowej: drożdże, jajka, masło. Mleko podgrzewamy, żeby było letnie. W czasie kiedy składniki się ogrzewają, możemy także przesiać przez sitko mąkę.

  2. 2

    Kolejny krok to przygotowanie rozczynu z drożdży. W tym celu należy pokruszone drożdże mieszać przez 60 sekund z łyżką cukru, następnie dodać 1/3 mleka, dwie łyżki mąki i ponownie wymieszać. Rozczyn należy przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kwadrans.

  3. 3

    Do reszty mleka dodajemy żółtka i jajko i miksujemy. Dosypujemy resztę mąki, resztę cukru, rozczyn z drożdży i miękkie masło.

  4. 4

    Wszystkie składniki wyrabiamy w robocie przez kwadrans – aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i bez problemu będzie odchodziło od ścianek miski lub od dłoni, jeśli ciasto wyrabiamy ręcznie.

  5. 5

    Ciasto na drożdżówki z serem przykrywamy czystą ściereczka i na godzinę odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  6. 6

    Czas na przygotowanie nadzienia. Do miski wkładamy twaróg, jajko, cukier wanilinowy, cukier puder i miękkie masło. Wszystkie składniki miksujemy przez godzinę na gładką masę.

  7. 7

    Kolejnym etapem przygotowania drożdżówek z serem będzie uformowanie ich i upieczenie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i przez chwilę ugniatamy, żeby pozbyć się z ciasta na drożdżówki z serem powietrza. Ciasto dzielimy na cztery części i robimy cztery kulki, po czym każdą kulkę rozwałkowujemy na prostokąty.

  8. 8

    Na wszystkich plackach wykładamy nadzienie – około ¼ ilości masy twarogowej. Składamy ciasto do połowy z jednej strony i zawijamy z drugiej (jakbyśmy kartkę papieru A4 składali do podłużnej koperty. Tak złożone ciasto na drożdżówki z serem kroimy w poprzek na sześć kawałków, zakręcamy delikatnie wokół własnej osi i odkładamy na blachy wyłożone papierem. W czasie wykładania drożdżówek trzeba pamiętać o zachowaniu kilkucentymetrowej odległości między nimi.

  9. 9

    Wierzchnią część drożdżówek z serem smarujemy pędzlem, nanosząc roztrzepane jajko. Tak przygotowane blachy wstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.

  10. 10

    Ciasto wstawiamy do piekarnika z temperaturą 180 stopni C i pieczemy przez 20 minut.

  11. 11

    Kiedy drożdżówki z serem będą gotowe i wystudzone, dekorujemy je lukrem – do podgrzanego soku z cytryny dodaje się cukier puder i łączy składniki, mieszając.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też