Dżem z dyni jakiego jeszcze nie jadłeś

Dżem z dyni
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 3 kg Dynia
  • 2 sztuki Pomarańcza
  • 1 sztuka Cytryna
  • 10 g Świeży imbir
  • 800 g Cukier
  • 3 opakowania Żelfix
  • 1 łyżka Cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Dynię myjemy w zimnej wodzie, kroimy na 4 części, wyjmujemy nasiona i obieramy skórę. Następnie kroimy miąższ dyni w dużą kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą do wysokości warzyw, przykrywamy i gotujemy do miękkości - zazwyczaj zajmuje to około 20 minut. Dynię odcedzamy i miksujemy.

  2. 2

    Pomarańczę, cytrynę myjemy w ciepłej wodzie i ścieramy skórkę, a następnie kroimy na pół i wyciskamy sok do ugotowanej dyni. Imbir obieramy, ścieramy na tarce dodajemy do dyni. Dodajemy cukier oraz cynamon i mieszamy.

  3. 3

    Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy żelfix, mieszamy. Gorący dżem przekładamy do czystych i suchych słoików. Pasteryzujemy. zobacz przepis na dżem truskawkowy. 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też