Dżem z pomarańczy, którym można zajadać się przez cały rok

Dżem z pomarańczy
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem z pomarańczy

  • 800 ml Woda
  • 2 kg Pomarańcza
  • 2 sztuki Cytryna
  • 400 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Wyparzone i umyte pomarańcze obierz nożykiem. Skórkę z 4 sztuk pomarańczy drobno pokrój w kosteczkę — pozostałe części nie zostaną wykorzystane w przepisie i można je wyrzucić.

  2. 2

    Wyciśnij sok z pomarańczy oraz cytryn i wlej go do garnka, a następnie dodaj pokrojoną wcześniej skórkę z cytrusa.

  3. 3

    Pozostały z wyciśniętych pomarańczy miąższ włóż do torebki z podwójnie złożonej gazy, zwiąż ją nitką i włóż do garnka z sokiem. Następnie dolej wodę i gotuj przez 1,5 godziny.

  4. 4

    Po wskazanym czasie torebkę z miąższem wyjmij z garnka i mocno ją odciśnij.

  5. 5

    Do pozostałego soku wsyp cukier i gotuj przez następne 1,5 godziny lub do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

  6. 6

    Gotowym dżemem z pomarańczy napełnij wyparzone słoiki, szczelnie je zakręć i postaw na blacie kuchennym, odwrócone dnem do góry. Gdy słoiki całkowicie wystygną, dżem z pomarańczy jest gotowy do przechowywania. 

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też