Na pewno go nie znałeś! Kakaowy deser z patelni stanie się twoim ulubionym specjałem

Deser z patelni
Źródło: Shutterstock/Katheryn Moran

Składniki

Deser z patelni

  • 3 łyżki Kakao
  • 0.5 Łyżeczka Masło
  • 1 szklanki Mleko
  • 0.5 Szklanka Skrobia kukurydziana
  • 1 szklanki Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj patelnię. Nie włączając palnika, dodaj na nią 1 szklankę mleka i 3 łyżki kakao. Całość starannie wymieszaj. 

  2. 2

    Następnie do mieszanki dodaj skrobię kukurydzianą oraz cukier. Ponownie wymieszaj zawartość naczynia.

  3. 3

    Patelnię postaw na najmniejszym palniku i podgrzewaj składniki, nieustannie mieszając.

  4. 4

    Kiedy mieszanka wyraźnie zgęstnieje, na patelnię dodaj 0,5 łyżeczki masła.

  5. 5

    Całość wymieszaj i kontynuuj podgrzewanie. Masa powinna zyskać jeszcze bardziej zwartą konsystencję. 

  6. 6

    Deser z patelni umieść w dowolnej foremce i odłóż na blat, by odrobiną przestygnął. Zaraz potem włóż smakołyk do lodówki i pozostaw do stwardnienia.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też