Ciasteczka amarantuski dla niemowlaka
Amarantuski to smaczne i zdrowe ciasteczka, które zrobisz w 15 minut. Ciasteczka z ekspendowanym amarantusem są miękkie, delikatne i zdrowe, dlatego też polecane są niemowlakom. Zobacz, jak zrobić błyskawiczne ciasteczka dla swojej pociechy.
Składniki
Amarantuski przepis
- 1 szklanki Amarantus ekspandowany
- 1 łyżka Olej rzepakowy
- 1 łyżka Syrop z agawy
- 1 sztuka Jajko
- 0.5 Sztuka Banan
- 0.5 Łyżeczka Kakao
- 1 Szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Banana obierz, odetnij końce i rozgnieć.
- 2
Wszystkie składniki przełóż do miski, delikatnie wymieszaj.
- 3
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ustaw tryb termoobieg.
- 4
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- 5
Nabieraj ciasto łyżką i formuj na papierze do pieczenia okrągłe ciastka.
- 6
Piecz przez 10 minut. Wyjmij i wystudź ciastka. Delikatnie oderwij amarantuski od papieru do pieczenia.
Zobacz także:
- Szybkie ciasteczka korzenne dla dziecka – pyszne i łatwe w przygotowaniu
- Rozetki — ciasteczka w kształcie gwiazdek, które uświetnią wiele okazji
- Migdałowe ciasteczka amaretti
Amarantus co to takiego?
Amarantus to najstarsza roślina uprawna świata, dziś nazywana jest „zbożem XXI wieku”. Amarantus znany był już 5 tysięcy lat temu. Amarantus stanowił podstawowy składnik pożywienia, dlatego wszystkie części rośliny były wykorzystywane w kulinariach i lecznictwie. Zmielone nasiona amarantusa wykorzystywano jako mąkę, a młode liście jako przyprawę. Amarantus to roślina o dużym i pięknym kwiatostanie, który przybiera kolor od złocistego przez purpurowy, aż po brązowy. Ziarna amarantusa to małe, żółte kuleczki, które wyglądem przypominają kaszę jaglaną. Amarantus jest uprawiany w wielu krajach, także w Polsce, a dokładnie na Lubelszczyźnie. Amarantus występuje w dwóch formach: surowej i ekspandowanej, czyli dmuchanej. Amarantus ekspandowany nie wymaga obróbki cieplnej. Amarantus jest znany także pod nazwą szarłat.
Wartości odżywcze amarantusa
Amarantus charakteryzuje się wysokimi wartościami zdrowotnymi i odżywczymi. Amarantus dostarcza do organizmu pięć razy więcej żelaza niż szpinak. Nie zawiera glutenu, jest bogaty w białko, skrobię i jest łatwo przyswajalny. Nasiona szarłatu zawierają witaminy z grupy B, witaminę E i C, a także kwas foliowy. W zbożu znajdziemy także potas, wapń, fosfor, magnez i wcześnie wspomniane żelazo. Wartość odżywcza oraz skład chemiczny szarłatu sprawia, że jest on polecany dzieciom, dorosłym i seniorom. Amarantus polecany jest także kobietom w ciąży, osobą chorującym na celiakie, alergikom oraz sportowcom.
Dlaczego warto jeść amarantusa?
Spożycie amarantusa ma pozytywny wpływ na kondycję włosów, skóry i kości. Składniki zawarte w liściach i łodydze szarłatu poprawiają zdrowie oczu, regulują prace układu krążenia, dlatego też warto mieć amarantusa w spiżarni (mąka, ziarna) oraz w domowej apteczce (suszone liście i pędy).
Amarantus w kuchni
Amarantus to uniwersalny składnik i dodatek wielu dań. Szarłat dodawany jest do pieczywa, płatków, ciast, ciasteczek, racuchów, sałatek i zup. Mąkę z amarantusa oraz ziarna można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i coraz częściej w marketach spożywczych.