Schab po warszawsku może być Twoim popisowym daniem. Przepis jest prosty

Schab po warszawsku
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab po warszawsku

  • 3 łyżki Majonez
  • 1 kg Schab wieprzowy
  • 4 łyżeczki Żelatyna
  • 4 sztuki Jajko na twardo
  • 5 łyżeczek Chrzan tarty
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • 0.5 Litr Bulion warzywny
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz czarny mielony
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Majeranek
  • Słodka papryka czerwona

Przygotowanie

  1. 1

    Schab starannie umyj, a następnie osusz kawałkiem ręcznika papierowego. Następnie natrzyj mięso mieszanką ulubionych przypraw z dodatkiem oliwy z oliwek i umieść w lodówce. Rekomendujemy, by mięso chłodziło się przez całą noc.

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    Po wskazanym czasie kawałek schabu włóż do rękawa do pieczenia, a następnie do nagrzanego piekarnika i piecz mięso przez 60 minut.

  4. 4

    Upieczony schab wyciągnij z kuchenki i pozostaw do całkowitego wystudzenia. 

  5. 5

    Następnie pokrój mięso w plastry o grubości ok. 1,5 cm, a wewnątrz każdego z kawałków wykonaj nacięcie, przypominające kieszeń.

  6. 6

    Bulion warzywny podgrzej, a następnie dodaj do niego żelatynę. Całość starannie wymieszaj i pozostaw do chwili, w której roztwór zacznie tężeć.

  7. 7

    Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.

  8. 8

    Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek, po czym pokrój je w drobną kostkę. Następnie wymieszaj je z chrzanem, majonezem, posiekaną natką pietruszki, solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  9. 9

    Schab faszeruj pastą jajeczną, a gotowe kawałki ułóż starannie na półmisku. Gdy wszystkie plastry mięsa znajdą się już na talerzu, zalej je tężejącą galaretką. 

     

    Schab po warszawsku smakuje znakomicie podany z chlebem, skropiony odrobiną octu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też