Schab po góralsku — najlepszy przepis na przysmak z gór

Schab po góralsku
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab po góralsku

  • 4 ząbki Czosnek
  • 2 sztuki Cebula
  • 700 g Schab wieprzowy
  • 2 łyżki Smalec
  • 1 szklanki Bulion
  • 1 kg Kapusta kiszona
  • 1 szklanki Śmietana
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • Sól
  • Cukier
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Kapustę kiszoną odsącz z zalewy, a następnie drobno posiekaj. Umieść ją w garnku, po czym zalej gorącym wywarem i gotuj pod przykryciem na palniku o minimalnej mocy przez 40 minut.

  2. 2

    W międzyczasie schab wieprzowy starannie umyj, a następnie osusz kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój w plastry. Każdy kotlet rozbij tłuczkiem, a następnie oprósz solą, czarnym pieprzem mielonym oraz mąką pszenną. 

  3. 3

    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę smalcu, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę umieść na niej przygotowane wcześniej kawałki schabu. Smaż kotlety z dwóch stron do chwili zarumienienia, po czym przełóż je na talerz.

  4. 4

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj.

  5. 5

    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę smalcu i podsmaż na niej cebulę wraz z czosnkiem. Gdy warzywa apetycznie się zeszklą, przełóż je do miseczki. 

  6. 6

    Kapustę kiszoną przecedź na sitku, a następnie wymieszaj z podsmażoną cebulą oraz czosnkiem. Całość dopraw do smaku cukrem i czarnym pieprzem mielonym.

  7. 7

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  8. 8

    W miseczce wymieszaj ze sobą śmietanę wraz z mąką pszenną. Dodaj do mieszanki niewielką ilość soli oraz czarnego pieprzu mielonego.

  9. 9

    Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem, następnie umieść w nim połowę kapusty kiszonej i podsmażone kotlety. Na mięso wyłóż pozostałą kapustę, a jej wierzch posmaruj masą śmietanową. Tak przygotowany schab po góralsku umieść w nagrzanym piekarniku i zapiekaj przez 40 minut. Po wskazanym czasie wyciągnij mięso z kuchenki i nakładaj na talerze, podając z ulubionymi składnikami.

    Schab po góralsku smakuje wyśmienicie z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub pyz.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też