Pasztet z żurawiną — dodatek do kanapek, którego nie kupisz w sklepie
Pasztet z żurawiną to potrawa, która w wielu domach po prostu musi pojawić się na świątecznym stole. Przygotowany zgodnie z poniższą recepturą wychodzi niezwykle kremowy, a dodatek suszonych owoców nadaje mu delikatnej słodyczy. Samodzielne wykonanie pasztetu z żurawiną gwarantuje rewelacyjny skład, który wyróżnia się na korzyść na tle sklepowych odpowiedników. Ten mięsny specjał można także pokroić w plastry i podawać podczas wielu uroczystości.
Składniki
Pasztet z żurawiną
- 100 g Suszona żurawina
- 150 g Cebula
- 250 g Boczek
- 1 sztuka Bułka pszenna
- 3 sztuki Marchew
- 1 łyżeczka Ziele angielskie
- 0.5 Łyżeczka Imbir mielony
- 750 g Mięso wieprzowe
- 2 Jajko
- 150 g Wątróbka wieprzowa
- 20 g Grzyby suszone
- 1 pęczek Natka pietruszki
- 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Suszone grzyby umieść w garnuszku z ciepłą wodą i mocz je przez ok. 2-3 godziny.
- 2
Marchewki obierz ze skórki.
- 3
Cebulę obierz z łupin.
- 4
Wątróbkę wieprzową oczyść z błon, a następnie pokrój na niewielkie kawałki.
- 5
Mięso wieprzowe opłucz, osusz, po czym podziel ja na mniejsze kawałki.
- 6
W dużym garnku umieść wątróbkę, mięso wieprzowe, namoczone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, marchewki, cebulę oraz natkę pietruszki. Wszystkie składniki zalej wodą, a następnie postaw na palniku o największej mocy i doprowadź do wrzenia. Gdy wywar zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika i gotuj do miękkości mięsa.
- 7
Po ugotowaniu przecedź składniki.
- 8
Do naczynia z bulionem włóż czerstwą bułkę i pozostaw do namoczenia.
- 9
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C
- 10
W maszynce do mielenia zmiel mięso, grzyby oraz namoczoną bułkę.
- 11
Zmieloną masę starannie wymieszaj z jajkami oraz przyprawami. Gdy masa stanie się jednolita, dodaj suszoną żurawinę i ponownie wszystko wymieszaj.
- 12
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie napełnij ją mięsną masą i przykryj folią aluminiową.
- 13
Pasztet z żurawiną włóż do nagrzanego piekarnika i piecz go przez ok. 30 minut. Aby sprawdzić, czy mięsny specjał jest już gotowy, wbij do niego drewniany patyczek. Pasztet z żurawiną jest upieczony, gdy wykałaczka pozostanie sucha.
Zobacz także:
Pasztet z żurawiną jest doskonałym dodatkiem do kanapek, które każdego dnia przyrządzane są w niemal każdym domu. Przysmak ten może być również serwowany na ciepło, w w charakterze dania głównego. W towarzystwie sosu chrzanowego oraz pieczonych ziemniaków z pewnością zasmakuje nawet najbardziej wymagającym degustatorom. Pasztet z żurawiną może być przechowywany przez wiele dni w lodówce. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by go zamrozić, przedłużając jego zdatność do spożycia — wiele osób decyduje się na przyrządzenie pasztetu z żurawiny w większej ilości, a następnie sięganie po porcję przysmaku z zamrażarki, gdy tylko najdzie na niego ochota.
Zobacz także: Pasztet z dzika — przysmak nie tylko dla największych miłośników mięsa
Jak przygotować pasztet z żurawiną? Przepis
Pasztet z żurawiną przyrządzany jest na bazie mięsa wieprzowego. Może zostać wykorzystana do niego zarówno szynka, karczek, jak i łopatka. Niezbędny jest także dodatek boczku, który odpowiada za delikatną konsystencję. Zawartość tłuszczu jest również fantastycznym nośnikiem smaku. Podczas mielenia składników na pasztet z żurawiną, można także uwzględnić znajdujące się w bulionie marchewki. Dzięki nim gotowy specjał wyjdzie wilgotniejszy i lekko słodkawy. Powszechną praktyką jest również dodanie gotowanych udek z kurczaka. Są one delikatniejsze w smaku od mięsa wieprzowego.
Polecamy także wzbogacić przepis w inne suszone owoce jak morele, czy śliwki. Pasztet z żurawiną będzie się fantastyczne prezentował z umieszczonymi w masie jajkami przepiórczymi.