Pasztet z żurawiną — dodatek do kanapek, którego nie kupisz w sklepie

Pasztet z żurawiną
Źródło: GettyImages

Składniki

Pasztet z żurawiną

  • 100 g Suszona żurawina
  • 150 g Cebula
  • 250 g Boczek
  • 1 sztuka Bułka pszenna
  • 3 sztuki Marchew
  • 1 łyżeczka Ziele angielskie
  • 0.5 Łyżeczka Imbir mielony
  • 750 g Mięso wieprzowe
  • 2 Jajko
  • 150 g Wątróbka wieprzowa
  • 20 g Grzyby suszone
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Suszone grzyby umieść w garnuszku z ciepłą wodą i mocz je przez ok. 2-3 godziny.

  2. 2

    Marchewki obierz ze skórki.

  3. 3

    Cebulę obierz z łupin. 

  4. 4

    Wątróbkę wieprzową oczyść z błon, a następnie pokrój na niewielkie kawałki.

  5. 5

    Mięso wieprzowe opłucz, osusz, po czym podziel ja na mniejsze kawałki. 

  6. 6

    W dużym garnku umieść wątróbkę, mięso wieprzowe, namoczone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, marchewki, cebulę oraz natkę pietruszki. Wszystkie składniki zalej wodą, a następnie postaw na palniku o największej mocy i doprowadź do wrzenia. Gdy wywar zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika i gotuj do miękkości mięsa.

  7. 7

    Po ugotowaniu przecedź składniki.

  8. 8

    Do naczynia z bulionem włóż czerstwą bułkę i pozostaw do namoczenia.

  9. 9

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C

  10. 10

    W maszynce do mielenia zmiel mięso, grzyby oraz namoczoną bułkę. 

  11. 11

    Zmieloną masę starannie wymieszaj z jajkami oraz przyprawami. Gdy masa stanie się jednolita, dodaj suszoną żurawinę i ponownie wszystko wymieszaj.

  12. 12

    Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie napełnij ją mięsną masą i przykryj folią aluminiową.

  13. 13

    Pasztet z żurawiną włóż do nagrzanego piekarnika i piecz go przez ok. 30 minut. Aby sprawdzić, czy mięsny specjał jest już gotowy, wbij do niego drewniany patyczek. Pasztet z żurawiną jest upieczony, gdy wykałaczka pozostanie sucha. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też