Pyszny smalec z fasoli z jabłkiem z cebulą
Smalec z fasoli to wspaniała alternatywa dla mięsnego smalcu, i przysmak dla osób, które mają ochotę jeść potrawy przypominające jak najbardziej swoje niewegetariańskie pierwowzory. Przepis na świetną pastę z białej fasoli z dodatkami i przyprawami pozwoli odtworzyć ten smak z użyciem produktów roślinnych.
Składniki
Składniki na smalec z fasoli
- 1 puszka Fasola
- 1 sztuka Jabłko
- 1 sztuka Cebula
- 50 g Masło
- 0.25 Łyżeczka Majeranek
- 0.25 Łyżeczka Kminek
- 1 szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz
Przygotowanie
- 1
Obieramy i kroimy cebulę w drobną kostkę. Roztapiamy masło na patelni i wrzucamy na nią pokrojone warzywo. Cebulę przesmażamy póki nie nabierze złocistego koloru.
- 2
Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wykrajamy gniazdo. Owoc ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko wrzucamy na patelnię z przesmażoną cebulą. Smażymy je póki nie będą miękkie.
- 3
Odcedzamy fasolę z puszki i dodajemy ją wraz z majerankiem i kminkiem do smażącej się na maśle cebuli z jabłkiem. Mieszamy wszystkie składniki i pozostawiamy przez chwilę na gazie. Smalec z fasoli można przygotować także z fasoli suchej, którą wcześniej namoczymy przez 12 godzin i ugotujemy. Najlepszym wyborem będzie fasola mniejsza, którą łatwiej i szybciej się gotuje.
- 4
Doprawiamy mieszankę solą i pieprzem. Po przestudzeniu zgniatamy warzywa w jedną masę lub dodatkowo wkładamy do malaksera i rozdrabniamy na gładką masę.
- 5
Smalec z fasoli będzie idealnym smarowidłem – zwłaszcza do ciemnego, razowego pieczywa. Tak jak w przypadku smalcu mięsnego będzie doskonale smakował z plastrami ogórka kiszonego i szczyptą soli. Jeśli chcecie uzyskać efekt jeszcze bardziej zbliżony do klasycznego smalcu, możecie dodać przesmażone na patelni ziarna słonecznika czy ugotowanej i uprażonej na patelni kaszy gryczanej. Do smalcu z fasoli można także dodać nieco wędzonej śliwki.
Przeczytaj także:
Opcja dla wegetarian, dla wegan (z zachowaniem bardziej restrykcyjnych zasad co do wyboru składników), ale także dla osób, które mięso jedzą, ale starają się ograniczyć jego ilość. Smalec z fasoli to świetna potrawa, rodzaj smarowidła na chleb, krakersy, wafle ryżowe. Smalec z fasoli z jabłkiem i cebulą postawiony na stole w miseczce w otoczeniu koszyczka z kromkami pieczywa i talerza z wyłożonymi ogórkami kiszonymi będzie doskonałym daniem podczas spotkania sylwestrowego czy większej domówki. Każdy będzie mógł samodzielnie zrobić sobie kanapkę – wegetariańską wersję pajdy ze smalcem – rozsmarowując pastę na kromce chleba, soląc ją i układając plastry ogórka kiszonego.
Na co zwracać uwagę robiąc smalec z fasoli?
Jak zawsze kluczowy jest wybór jakościowych składników – one mają ogromny wpływ na smak, fakturę i łatwość przygotowania dania. Jeśli decydujemy się na wybór suchej fasoli, warto wybrać nasiona nieprzeleżałe i niezbyt dużej wielkości. Podczas namaczania ich w wodzie należy także pilnować, żeby wszystkie fasolki przez cały czas znajdowały się pod poziomem wody.
Kolejny ważny moment w przepisie na smalec z fasoli z jabłkiem i cebulą to chwila ich przesmażania. Należy wyjątkowo uważać, żeby cebula się zeszkliła, ale nie za mocno przyrumieniła. Zbrązowienie cebuli sprawi, że potrawa nabierze zbyt intensywnego smaku i nie będzie do końca smaczna.
Ważne jest także odpowiednie ugotowanie fasoli. Musi być miękka, o lekko mącznej, aksamitnej konsystencji. Tylko dzięki temu da się ją łatwo rozgnieść widelcem. Jeśli zależy nam na jak najwierniejszym odwzorowaniu podobieństwa do smalcu, możemy dodać elementy, które będą przypominały skwarki: drobno posiekaną suszoną śliwkę, uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika, podsmażone na patelni pokrojone na sześciany kawałki wędzonego tofu ze słodką papryką.
Jakie walory ma smalec z fasoli?
Smalec z fasoli z jabłkiem i cebulą jest przede wszystkim pyszny! Poza tym fasola jest zdrowa, ma wiele wartości odżywczych. Cechą charakterystyczną fasoli jest jej wysoka zawartość błonnika oraz białka. W dawnych czasach fasola była wręcz jednym z podstawowych i najbardziej dostępnych źródeł białka w diecie. Fasola występuje w daniach uznawanych za kultowe – zarówno przez jaroszy, jak i osoby jedzące mięso - takie jak zupa fasolowa, fasolka po bretońsku. Fasolka to także jeden z bardziej znanych zamienników mięsa w diecie wegan i wegetarian. Żeby taka zamiana miała sens, a białko było pełnowartościowe, fasolę należy w posiłkach łączyć z produktami zbożowymi. Fasola może być podstawowym składnikiem smalcu (czy pasty), ale także świetną bazą dla wegetariańskich pasztetów.
Pasta z fasoli może okazać się hitem przyjęcia, a dodatkowo zadziwić gości, że to warzywo może aż tak dobrze udawać smalec.