Pyszny smalec z fasoli z jabłkiem z cebulą

Smalec z fasoli
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na smalec z fasoli

  • 1 puszka Fasola
  • 1 sztuka Jabłko
  • 1 sztuka Cebula
  • 50 g Masło
  • 0.25 Łyżeczka Majeranek
  • 0.25 Łyżeczka Kminek
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Obieramy i kroimy cebulę w drobną kostkę. Roztapiamy masło na patelni i wrzucamy na nią pokrojone warzywo. Cebulę przesmażamy póki nie nabierze złocistego koloru.

  2. 2

    Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wykrajamy gniazdo. Owoc ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko wrzucamy na patelnię z przesmażoną cebulą. Smażymy je póki nie będą miękkie.

  3. 3

    Odcedzamy fasolę z puszki i dodajemy ją wraz z majerankiem i kminkiem do smażącej się na maśle cebuli z jabłkiem. Mieszamy wszystkie składniki i pozostawiamy przez chwilę na gazie. Smalec z fasoli można przygotować także z fasoli suchej, którą wcześniej namoczymy przez 12 godzin i ugotujemy. Najlepszym wyborem będzie fasola mniejsza, którą łatwiej i szybciej się gotuje.

  4. 4

    Doprawiamy mieszankę solą i pieprzem. Po przestudzeniu zgniatamy warzywa w jedną masę lub dodatkowo wkładamy do malaksera i rozdrabniamy na gładką masę.

  5. 5

    Smalec z fasoli będzie idealnym smarowidłem – zwłaszcza do ciemnego, razowego pieczywa. Tak jak w przypadku smalcu mięsnego będzie doskonale smakował z plastrami ogórka kiszonego i szczyptą soli. Jeśli chcecie uzyskać efekt jeszcze bardziej zbliżony do klasycznego smalcu, możecie dodać przesmażone na patelni ziarna słonecznika czy ugotowanej i uprażonej na patelni kaszy gryczanej. Do smalcu z fasoli można także dodać nieco wędzonej śliwki.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też