Wieprzowina po chińsku — orientalne danie, które zasmakuje całej rodzinie

Wieprzowina po chińsku
Źródło: GettyImages

Składniki

Wieprzowina po chińsku

  • Kawałek Świeży imbir
  • 0.5 Sztuka Marchew
  • 1 łyżka Mąka ziemniaczana
  • 300 g Polędwica wieprzowa
  • 0.5 Sztuka Papryka czerwona
  • 2 ząbki Czosnek
  • 0.5 Sztuka Por
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 5 łyżek Sos sojowy
  • 3 łyżki Cukier
  • 0.25 Sztuka Cebula
  • 3 łyżki Ocet ryżowy
  • 1 sztuka Papryczka chili
  • 3 łyżki Woda
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Polędwiczkę umyj, osusz, następnie obetnij pokrywającą ją białą błonę i przekrój mięso wzdłuż na połowę. Tak przygotowane kawałki pokrój w cienkie plasterki, dopraw solą oraz czarnym pieprzem mielonym i obtocz w mące ziemniaczanej.

  2. 2

    Paprykę czerwoną oraz papryczkę chilli umyj i osusz, a następnie wykrój z nich gniazda nasienne.

  3. 3

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin. 

  4. 4

    Marchewkę i imbir obierz ze skórki.

  5. 5

    Paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę, pora i marchewkę w słupki natomiast papryczkę chilli w drobne paseczki.

  6. 6

    Czosnek i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

  7. 7

    W woku rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego, następnie dodaj wszystkie przygotowane wcześniej warzywa, tj. marchewkę, pora, paprykę, papryczkę chilli, cebulę, czosnek oraz imbir i smaż je przez ok. 5 minut. Po tym czasie przełóż składniki z patelni do miski. 

  8. 8

    W woku rozgrzej ponownie 1 łyżkę oleju rzepakowego, po czym dodaj kawałki polędwiczki wieprzowej. Smaż plasterki mięsa przez ok. 3 minuty, a następnie dodaj podsmażone wcześniej warzywa.

  9. 9

    Sos sojowy, ocet ryżowy, wodę oraz cukier wymieszaj ze sobą, a następnie wlej miksturę na patelnię. 

  10. 10

    Gdy sos zgęstnieje, wieprzowina po chińsku jest gotowa do zajadania. Wieprzowina po chińsku smakuje wyśmienicie w towarzystwie gotowanego ryżu lub ulubionego makaronu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też