Cosmopolitan – światowy drink w twoim domu
Cosmopolitan to drink, który stał się popularny dzięki serialowi „Seks w Wielkim Mieście”. To słodko-kwaśne połączenie kilku dosłownie składników zamawiały jego bohaterki – cztery przyjaciółki spotykające się na plotki w barze. Nazwa tego drinku nawiązuj do kosmopolity, czyli bywalca świata. I taki też jest ten drink.
Składniki
Składniki na Cosmopolitan
- 40 ml wódka cytrynowa
- 15 ml cointreau
- 15 ml Sok z limonki
- 30 ml sok z żurawin
- 4 kostki Lód
Przygotowanie
- 1
Wszystkie składniki należy – w dowolnej kolejności – umieścić w shakerze i porządnie nim wstrząsnąć. W ten sposób lód szybko schłodzi płyn, ale nie zdąży się rozpuścić, więc go nie rozrzedzi.
- 2
Wlewamy gotowy drink Cosmopolitan do kieliszka, przecedzając kostki lodu (żeby nie trafiły do gotowego koktajlu).
- 3
Ozdobą Cosmopolitana może być zakręcona skórka z limonki zawieszona na krawędzi kieliszka koktajlowego.
Przeczytaj także:
- Przepis na włoską pannę cottę z musem truskawkowym
- Ten mus czekoladowy zawsze wychodzi
- Wspaniałe tartaletki z owocami i kremem budyniowym
W serialu drink serwowany był najczęściej w klasycznym kieliszki koktajlowym o przekroju trójkąta, ze skórką od cytryny, często także z krawędzią kieliszka otoczoną w cukrze. Bohaterki filmu sączyły go niespiesznie przy barze lub wysokim stoliku przed kolacją w oczekiwaniu na stół. Ale nie tylko, ponieważ bohaterki przyrządzały sobie Cosmopolitana także w domu, korzystając z shakera i składników powszechnie dostępnych w sklepach spożywczych i z alkoholami.
Skąd się wzięła receptura drinka Cosmopolitan?
Cosmopolitan jest drinkiem, który robi się na podstawie soku żurawinowego w pięknym ciemnoróżowym kolorze. Pomysł na jego recepturę powstał prawdopodobnie w małym miasteczku w stanie Massachusetts pod koniec lat siedemdziesiątych minionego wieku. Na czas, w którym zdobył sławę musiał poczekać ponad dekadę. Cosmopolitan, zwany także Cosmo świat pokochał dopiero, kiedy rozsławił go właściciel sieci popularnych klubów z San Francisco.
Cosmopolitan cieszy się sławą drinka bardzo kobiecego, świetnie zharmonizowanego, głębokiego i ciekawego w smaku. W jego składzie znalazła się wódka, sok z żurawin i sok z limonki. Jego ogromną wielbicielką i propagatorką stała się – zanim nastał czas Carrie Bradshaw z „Seksu w Wielkim Mieście” – królowa popu, czyli Madonna.
Jaki jest Cosmopolitan?
Przede wszystkim to koktajl robiony na soku żurawinowym. Innym drinkiem z tej samej kategorii jest także Sex on the Beach, Cape Codder, Sparkling Cup, Cranberry Collins oraz Cranberry Tonic. Moda na koktajle narodziła się w Stanach Zjednoczonych już w XIX wieku. Koktajle pili dla zdrowia i na dobry sen zarówno potentaci i plantatorzy z Południa jak i osoby odwiedzające tzw. saloons. Później popołudniowy koktajl stał się punktem obowiązkowym każdego dnia. Koktajle pito po pracy przed obiadem, w czasie spotkań towarzyskich, a nawet – jak doskonale pokazuje serial „Mad Men” w czasie pracy, w gabinecie szefa.
Kiedy serwować Cosmopolitan?
Do wykonania tego drinka potrzeba kilku dość znanych i łatwo dostępnych składników a także niezbędny będzie shaker. Jeśli od casu do czasu nachodzi was ochota na przygotowanie sobie wymyślnego koktajlu (chociaż dobrą nalewkę malinową warto mieć w spiżarni), a wasz barek nie świeci pustkami, warto kupić metalowy shaker, w którym szybko i sprawnie wyczarujecie różne alkoholowe cuda.
Cosmopolitan to koktajl smakujący doskonale jako drink przed wieczorną kolacją. Sprawdzi się także na wszelkiego typu uroczystych i eleganckich imprezach w kobiecym gronie – wieczorach panieńskich (można wynająć barmana, który zrobi pokaz przygotowywania drinków i będzie je robił dla zaproszonych gości).
Oczywiście nie ma przeszkód, żeby Cosmopolitan był także pity do kolacji, a nie tylko przed. Żurawinowy drink będzie pasował do sałat z owocami – na przykład z arbuzem, malinami, hiszpańską szynką dojrzewającą i miksem sałat oraz olejem balsamicznym. Cosmopolitan może także stanowić koktajl sączony do deseru. Słodko-kwaśny smak będzie harmonizował z tortem czy tartą z owocami, a także ciastem na zimno czy owocowymi musami.