Przepis na tradycyjny kompot z jabłek jak u babci

Kompot z jabłek
Źródło: GettyImages

Składniki

Kompot z jabłek

  • 1 litr Woda
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 1 kg Jabłko
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • Gałązka Mięta

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj starannie jabłka i dokładnie oczyść skórki, np. za pomocą szczoteczki do warzyw i owoców. Tak przygotowane owoce pokrój na mniejsze kawałki i usuń z nich gniazda nasienne. 

  2. 2

    Pokrojone jabłka włóż do dużego garnka, zalej bieżącą wodą i dosyp cukier. Na tym etapie możesz również opcjonalnie dodać goździki lub suszone śliwki. Gotuj kompot na wolnym ogniu ok. 15 minut, aż owoce będą całkiem miękkie. 

  3. 3

    Na koniec dopraw kompot z jabłek sproszkowanym cynamonem i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowy napój wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Można go podawać z listkami mięty lub plasterkiem cytryny.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też