Przepis na rozpływający się w ustach biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Biszkopt z jabłkami

  • 150 g Mąka pszenna
  • 2 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 170 g Cukier
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 5 Jajko
  • 3 sztuki Jabłko
  • 30 g Sok z cytryny
  • 100 g Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj jabłka, obierz je ze skórki i pokrój na kawałki średniej wielkości. Do miski przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Następnie wyłóż papierem do pieczenia dno okrągłej tortownicy, w której będzie pieczony biszkopt z jabłkami. 

  2. 2

    Oddziel białka od żółtek i wrzuć do misy miksera lub robota kuchennego. Ubij białka na sztywno i powoli dodaj do nich cukier. Całość ponownie ubijaj aż do chwili, gdy cały cukier się rozpuści, a piana będzie błyszcząca i sztywna. Może to potrwać od 7 do 10 minut.

  3. 3

    Gdy piana zostanie ubita, zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku, ubijając masę do momentu, aż żółtka wymieszają się z pianą. Dolej cienkim strumieniem olej i całość ponownie ubijaj.

  4. 4

    Następnie dosyp mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Na koniec wlej do ciasta sok z cytryny i całość ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto przelej do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na wierzchu ułóż pokrojone kawałki jabłka.

  5. 5

    Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st. C (grzanie góra- dół). Biszkopt z jabłkami piecz na drugim poziomie od dołu przez ok. 40-45 minut. Po upieczeniu od razu wyjmij biszkopt z piekarnika i studź przez 10-15 minut. 

  6. 6

    Po upływie oznaczonego czasu wyjmij biszkopt z tortownicy. Gotowe ciasto delikatnie posyp cukrem pudrem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też