Przepis na rozpływający się w ustach biszkopt z jabłkami
Delikatny biszkopt z jabłkami to wyśmienity pomysł na prosty, domowy deser, który fantastycznie sprawdzi się w ramach słodkiej przekąski w ciągu dnia. Pokochają go zarówno dorośli, jak i dzieci. Ciasto biszkoptowe jest niezwykle aromatyczne, a w połączeniu z sezonowymi jabłkami, tworzy idealną kompozycję smaków. Co więcej, przepis na wypiek jest szybki i łatwy w przygotowaniu, dlatego już wiele lat temu zagościł na stałe w wielu polskich kuchniach.
Składniki
Biszkopt z jabłkami
- 150 g Mąka pszenna
- 2 łyżki Mąka ziemniaczana
- 170 g Cukier
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 5 Jajko
- 3 sztuki Jabłko
- 30 g Sok z cytryny
- 100 g Olej rzepakowy
Przygotowanie
- 1
Umyj jabłka, obierz je ze skórki i pokrój na kawałki średniej wielkości. Do miski przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Następnie wyłóż papierem do pieczenia dno okrągłej tortownicy, w której będzie pieczony biszkopt z jabłkami.
- 2
Oddziel białka od żółtek i wrzuć do misy miksera lub robota kuchennego. Ubij białka na sztywno i powoli dodaj do nich cukier. Całość ponownie ubijaj aż do chwili, gdy cały cukier się rozpuści, a piana będzie błyszcząca i sztywna. Może to potrwać od 7 do 10 minut.
- 3
Gdy piana zostanie ubita, zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku, ubijając masę do momentu, aż żółtka wymieszają się z pianą. Dolej cienkim strumieniem olej i całość ponownie ubijaj.
- 4
Następnie dosyp mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Na koniec wlej do ciasta sok z cytryny i całość ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto przelej do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na wierzchu ułóż pokrojone kawałki jabłka.
- 5
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st. C (grzanie góra- dół). Biszkopt z jabłkami piecz na drugim poziomie od dołu przez ok. 40-45 minut. Po upieczeniu od razu wyjmij biszkopt z piekarnika i studź przez 10-15 minut.
- 6
Po upływie oznaczonego czasu wyjmij biszkopt z tortownicy. Gotowe ciasto delikatnie posyp cukrem pudrem.
Zobacz także:
Biszkopt z jabłkami może być ciekawym urozmaiceniem rodzinnego jadłospisu, a także popisowym wypiekiem na spotkanie rodzinne lub imprezę przyjaciółmi. Jego delikatny zapach i smak jest niezwykle kuszący, dlatego polubią go wszyscy miłośnicy tradycyjnych ciast i deserów.
Przepis na biszkopt z jabłkami jest prosty i niewymagający zbyt dużego nakładu pracy. Cały przepis składa się z kilku podstawowych składników, wśród których królują sezonowe jabłka. Owoce te posiadają wiele właściwości prozdrowotnych dla ludzkiego organizmu. Przede wszystkim są one bogate w błonnik odpowiadający za właściwą regulację pracy jelit. Dodatkowo obfitują w przeciwutleniacze, które przyczyniają się do unormowania poziomu cholesterolu we krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy lub zawału serca. Jabłka, z których wykonany jest biszkopt, mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są owocem w pełni bezpiecznym dla cukrzyków.
Zobacz także: Szybki placek z jabłkami. Zrobisz go w mgnieniu oka
Biszkopt z jabłkami — jak wybrać odpowiedni rodzaj owoców?
Niezwykle istotnym etapem tworzenia biszkoptu z jabłkami, jest dobór odpowiedniego gatunku owoców. Warto sięgać po takie odmiany jabłek, które nie są zbyt kwaśne w smaku. Do poniższego przepisu doskonale sprawdzą się dorodne antonówki lub słodkie Ligole. Dzięki zawartym w nich kwasom owocowym biszkopt z jabłkami będzie nie tylko smacznym deserem, ale również źródłem dobroczynnych witamin i minerałów. Ponadto są doskonałym sposobem na włączenie większej ilości owoców do codziennego jadłospisu. W alternatywnej wersji przepis ten można wykonać np. ze śliwkami lub gruszkami.