Pierś z kurczaka z pieczarkami — obiad, którego długo nie zapomnisz

Pierś z kurczaka z pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Pierś z kurczaka z pieczarkami

  • 500 g Pieczarki
  • 200 ml Śmietanka 30%
  • 500 g Filet z kurczaka
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona

Przygotowanie

  1. 1

    Filety z piersi kurczaka umyj, a następnie osusz i pokrój w kostkę o boku mierzącym ok. 3 cm.

  2. 2

    Do kawałków mięsa dodaj słodką paprykę w proszku, 0,5 łyżeczki soli oraz 0,25 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego. Całość starannie wymieszaj, tak, aby przyprawy pokryły równomiernie każdą kostkę fileta z piersi kurczaka.

  3. 3

    Pieczarki umyj starannie z pozostałość ziemi, osusz, a następnie pokrój w cienkie plasterki.

  4. 4

    Cebulę obierz z łupin, po czym pokrój warzywo w drobną kostkę.

  5. 5

    Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, odetnij łodygi, a liście drobno posiekaj.

  6. 6

    Patelnię rozgrzej na palniku o najwyższej mocy, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj olej rzepakowy oraz kawałki fileta z piersi kurczaka. Smaż je przez ok. 5 minut, a następnie przełóż do oddzielnej miski.

  7. 7

    Na tę samą patelnię dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez ok. 3 minuty do momentu zeszklenia. Następnie dodaj pieczarki i smaż do momentu odparowania całej, wydzielonej z grzybów wody.

  8. 8

    Na patelnię z pieczarkami dodaj usmażone wcześniej kawałki kurczaka i śmietankę, a następnie całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Smaż ok. 3 minut, aż całość zgęstnieje i stanie się apetycznie kremowa. Pierś z kurczaka z pieczarkami podawaj obficie posypaną świeżą natką pietruszki. Danie to smakuje doskonale podane z purée ziemniaczanym lub ugotowanym ryżem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też