Najłatwiejsza babka na świecie. Ten przepis z pewnością zaskoczy cię swoim smakiem

Babka wielkanocna
Źródło: GettyImages

Składniki

Najłatwiejsza babka wielkanocna

  • 2 krople Aromat waniliowy
  • 4 sztuki Jajko
  • 1 szklanki Olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 szklanki Cukier
  • 2 szklanek Mąka pszenna

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiej przez sitko.

  3. 3

    Do miski wbij jajka, następnie wsyp cukier i ucieraj składniki na jasny puch. Następnie dodaj mieszankę suchych składników i miksuj komponenty do chwili ich połączenia.

  4. 4

    Gdy składniki się połączą, zacznij powoli wlewać olej rzepakowy, cały czas miksując. Pod koniec mieszania dodaj także aromat waniliowy.

  5. 5

    Formę na babkę natłuść masłem, a następnie oprósz bułką tartą. Wlej przygotowane ciasto do foremki.

  6. 6

    Babkę wielkanocną włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 45 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij wypiek z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

     

    Najłatwiejsza babka wielkanocna prezentuje się znakomicie oprószona przed podaniem cukrem pudrem. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też