Sos słodko kwaśny, który każdy polubi. Odkryj z nami prawdziwy smak kuchni azjatyckiej

Sos słodko kwaśny
Źródło: GettyImages

Składniki

Sos słodko kwaśny

  • 1 łyżka Sos sojowy
  • 1 szklanki sok z ananasa
  • 1 łyżka Posiekane nasiona zielonej papryki
  • 0.25 Szklanka Sos pomidorowy
  • 3 łyżki Ocet ryżowy
  • 1 łyżka Olej rzepakowy
  • 1 łyżka Skrobia ziemniaczana
  • 0.33 Szklanka Cukier brązowy

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski wlej sok ananasowy 100%, ocet ryżowy, sos sojowy oraz sos pomidorowy. Wsyp także cukier brązowy i energicznie wymieszaj wszystkie podane składniki. Następnie dodaj skrobię ziemniaczaną i ponownie wymieszaj komponenty. Możesz wykorzystać do tego celu trzepaczkę kuchenną. Gotowy sos nie powinien posiadać żadnych grudek. Mieszaj zawartość miski do osiągnięcia jednolitej konsystencji.

  2. 2

    Spróbuj sos słodko kwaśny i dopraw go wedle własnych upodobań, dodając ocet ryżowy oraz cukier. 

  3. 3

    Do rondelka wlej olej rzepakowy i połóż naczynie na palniku o średniej mocy, następnie dodaj nasiona papryki i smaż je do chwili delikatnego zarumienienia. Wlej do garnka przygotowany sos i gotuj na palniku o minimalnej mocy do chwili zagotowania, nieustannie mieszając.

     

    Gotowy sos słodko kwaśny można wykorzystać jako dodatek do sajgonek, owoców morza, czy ryżu. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też