Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 opakowanie Mrożony szpinak w liściach
  • 200 ml Śmietana kremówka 30 %
  • 75 g Cebula
  • 250 g Mąka pszenna
  • 120 g Ser żółty
  • 3 Jajko
  • 200 g Masło
  • 2 Żółtko
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Ser fera
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Mąkę, masło, żółtka oraz sól połącz razem i zacznij ugniatać kruche ciasto. Owiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na min. 30 minut.

  2. 2

    Obierz cebulę i drobno ją pokrój. Następnie smaż ją na roztopionym maśle, aż nabierze złotego koloru. Teraz na patelnię dodaj zamrożony szpinak i smaż razem z cebulą. Kiedy całkowicie się rozmrozi dopraw go pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

  3. 3

    Śmietankę kremówkę połącz z jajkami — składniki roztrzep trzepaczką.

  4. 4

    Wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj je, wsadź do formy na tartę i piecz w temperaturze 200 st. C przez ok. 10 minut.

  5. 5

    Podpieczoną tartę wyciągnij z piekarnika. Kiedy lekko się ostudzi, posyp ją startym serem żółtym, następnie dodaj szpinak, zalej tartę kremową masą, a na koniec wierzch posyp odrobiną fety.

  6. 6

    Tartę ze szpinakiem piecz w temperaturze 180 st. C przez 25 minut. Masa jajeczna powinna się dobrze ściąć, a rogi kruchego ciasta przybrać wyrazisty, brązowy kolor.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też