Tarta ze szpinakiem
Brak pomysłu na atrakcyjny, zdrowy posiłek? Skorzystaj z przepisu na tartę ze szpinakiem.
Składniki
- 1 opakowanie Mrożony szpinak w liściach
- 200 ml Śmietana kremówka 30 %
- 75 g Cebula
- 250 g Mąka pszenna
- 120 g Ser żółty
- 3 Jajko
- 200 g Masło
- 2 Żółtko
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
- Ser fera
- Sól
Przygotowanie
- 1
Mąkę, masło, żółtka oraz sól połącz razem i zacznij ugniatać kruche ciasto. Owiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na min. 30 minut.
- 2
Obierz cebulę i drobno ją pokrój. Następnie smaż ją na roztopionym maśle, aż nabierze złotego koloru. Teraz na patelnię dodaj zamrożony szpinak i smaż razem z cebulą. Kiedy całkowicie się rozmrozi dopraw go pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
- 3
Śmietankę kremówkę połącz z jajkami — składniki roztrzep trzepaczką.
REKLAMA - 4
Wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj je, wsadź do formy na tartę i piecz w temperaturze 200 st. C przez ok. 10 minut.
- 5
Podpieczoną tartę wyciągnij z piekarnika. Kiedy lekko się ostudzi, posyp ją startym serem żółtym, następnie dodaj szpinak, zalej tartę kremową masą, a na koniec wierzch posyp odrobiną fety.
- 6
Tartę ze szpinakiem piecz w temperaturze 180 st. C przez 25 minut. Masa jajeczna powinna się dobrze ściąć, a rogi kruchego ciasta przybrać wyrazisty, brązowy kolor.
Zobacz także: