Corn dog – hot dog na patyku
Kto oprze się gorącej kiełbasce podanej na patyku, owiniętej chrupiącą panierką? Sprawdź przepis na pyszne Corn dogi.
Składniki
Ciasto
- 50 g Mąka pszenna
- 100 g Mąka kukurydziana
- 1 opakowanie Proszek do pieczenia
- 1 sztuka Jajko
- 500 ml Mleko
- 1 łyżka Olej roślinny
- 1 łyżka Miód
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Kiełbaski
- 8 sztuk Cienkie kiełbaski
- 8 plastrów Ser cheddar
- 600 ml Olej
Przygotowanie
- 1
Do miski dodaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.
- 2
Następnie rozbij całe jajka, dodaj kwaśne mleko, olej oraz miód i połącz z suchymi składnikami. Całość wymieszaj na gładką masę.
- 3
Kiełbaski owiń w plastry sera i nabij na drewniane szpikulce.
REKLAMA - 4
Na dużej patelni rozgrzej olej.
- 5
Ciasto wlej do wysokiego kubka (kubek musi być wyższy niż kiełbaski), a następnie zanurz w nim hot dogi, trzymając je za koniec patyczka.
- 6
Owinięte kiełbaski natychmiast przełóż do rozgrzanego oleju (2-3 na partię) i smaż z obu stron na złoty kolor.
- 7
Corn dogi wyciągaj szczypcami kuchennymi. Przełóż je na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym.
- 8
Hot dogi na patyku podawaj z miseczką musztardy lub ketchupu.
Zobacz także: