Corn dog – hot dog na patyku

Przepis na amerykańskie Corn dogi
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 50 g Mąka pszenna
  • 100 g Mąka kukurydziana
  • 1 opakowanie Proszek do pieczenia
  • 1 sztuka Jajko
  • 500 ml Mleko
  • 1 łyżka Olej roślinny
  • 1 łyżka Miód
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Kiełbaski

  • 8 sztuk Cienkie kiełbaski
  • 8 plastrów Ser cheddar
  • 600 ml Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski dodaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.

  2. 2

    Następnie rozbij całe jajka, dodaj kwaśne mleko, olej oraz miód i połącz z suchymi składnikami. Całość wymieszaj na gładką masę.

  3. 3

    Kiełbaski owiń w plastry sera i nabij na drewniane szpikulce.

  4. 4

    Na dużej patelni rozgrzej olej.

  5. 5

    Ciasto wlej do wysokiego kubka (kubek musi być wyższy niż kiełbaski), a następnie zanurz w nim hot dogi, trzymając je za koniec patyczka.

  6. 6

    Owinięte kiełbaski natychmiast przełóż do rozgrzanego oleju (2-3 na partię) i smaż z obu stron na złoty kolor.

  7. 7

    Corn dogi wyciągaj szczypcami kuchennymi. Przełóż je na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym.

  8. 8

    Hot dogi na patyku podawaj z miseczką musztardy lub ketchupu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też