Kapusta wigilijna z grochem — tradycyjny przepis, który przypomni Ci smak dzieciństwa

Kapusta z grochem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Kapusty kiszonej
  • 500 g Groch łuskany
  • 3 sztuki Cebula
  • 10 łyżek Olej
  • 5 ziaren Ziele angielskie
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 1 płaska łyżka Kminek
  • 1 płaska łyżka Cukier
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Groch zalej wodą, a kiedy zmieni ona kolor na mętny, odlej ją i ponownie zalej zawartość miski wodą. Tym razem będzie to ok. 6 szklanek chłodnej wody. Groch odstaw na ok. 12 godz.

  2. 2

    Następnego dnia napęczniały groch przecedź pod zimnym strumieniem wody i przesyp do garnka. Całość zalej wodą (ok. 3 szklankami) i doprowadź do wrzenia. Po chwili na powierzchni zacznie unosić się piana — zbierz ją za pomocą łyżki i usuń z garnka. Groch gotuj 40-50 minut, co jakiś czas sprawdzając, czy w garnku znajduje się odpowiednia ilość wody.

  3. 3

    W międzyczasie przejdź do przygotowywania kapusty kiszonej. Należy mocno odsączyć ją z soku i rozdrobnić, używając do tego noża. Pamiętaj, że podany  w przepisie 1 kg kapusty to waga, już po wyciśnięciu z niej wody.

  4. 4

    Odpowiednio przygotowaną kapustę kiszoną włóż do garnka. Dodaj przyprawy: liście laurowe, kminek i ziarna ziela angielskiego, po czym całość zalej 2 szklankami zimnej wody. Zawartość garnka dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 30 minut.

  5. 5

    Cebule pokrój w drobną kosteczkę i smaż na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru.

  6. 6

    Do gotowej kapusty dodaj ugotowany groch oraz usmażoną na złoty kolor cebulę. Alternatywą dla tradycyjnego grochu, dodanego do kapusty w całości, jest jego zblendowana wersja. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i gotuj jeszcze przez 30 minut. To właściwy czas na skosztowanie potrawy — jeśli kapusta wigilijna jest zbyt kwaśna, możesz dodać odrobinę cukru, który złagodzi kwaśny posmak. Jeżeli natomiast jesteś fanem bardziej pikantnych i wyrazistych potraw, dodaj do więcej pieprzu. Wigilijna kapusta z grochem gotowa!

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też