Sos pomidorowy
Pyszny sos pomidorowy posiada szerokie zastosowanie. Wspaniale smakuje z makaronem, kurczakiem czy jako dip podany do domowej do pizzy.
Autor:
Smak.pl
Sosy i dipy
Rodzaje dań
Łatwe dania
Dania do godziny
Główne składniki
Warzywa
Dania wegetariánskie
Dania wegańskie
REKLAMA
Składniki
- 80 g Pomidor
- 1 sztuka Cebula
- 3 ząbki Czosnek
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- Oregano
- Płatki chilli
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Obierz cebulę oraz czosnek i pokrój je na drobne kawałki.
- 2
Do garnka lub głębszej patelni dodaj obrane pomidory, pokrojoną cebulę z czosnkiem, oliwę z oliwek, oregano i płatki chili. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę.
- 3
Sos pomidorowy gotuj w niskiej temperaturze przez 30-40 minut. Mieszaj od czasu do czasu i po ok. 10 minutach rozdrobnij pomidory drewnianą łyżką lub widelcem.
REKLAMA - 4
Dip pomidorowy odstaw na bok i wyciągnij z niego cebulę (wedle uznania, część możesz zostawić w sosie). Całość zblenduj na gładki dip.
- 5
Na koniec sos pomidorowy dopraw do smaku, używając soli i pieprzu.
Zobacz także:
REKLAMA