Sos pomidorowy

Sos pomidorowy
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 80 g Pomidor
  • 1 sztuka Cebula
  • 3 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • Oregano
  • Płatki chilli
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz cebulę oraz czosnek i pokrój je na drobne kawałki.

  2. 2

    Do garnka lub głębszej patelni dodaj obrane pomidory, pokrojoną cebulę z czosnkiem, oliwę z oliwek, oregano i płatki chili. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę.

  3. 3

    Sos pomidorowy gotuj w niskiej temperaturze przez 30-40 minut. Mieszaj od czasu do czasu i po ok. 10 minutach rozdrobnij pomidory drewnianą łyżką lub widelcem.

  4. 4

    Dip pomidorowy odstaw na bok i wyciągnij z niego cebulę (wedle uznania, część możesz zostawić w sosie). Całość zblenduj na gładki dip.

  5. 5

    Na koniec sos pomidorowy dopraw do smaku, używając soli i pieprzu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też