Chili con carne

Chili con carne
Źródło: StockFood

Składniki

  • 500 g Mięso mielone wołowe
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 3 łyżki Olej
  • 1 łyżeczka Chili mielone
  • 1 łyżeczka Kminek mielony
  • 1 łyżeczka Mielona kolendra
  • 2 łyżki Przecier pomidorowy
  • 750 ml Bulion wołowy
  • 1 opakowanie Pomidory w puszce
  • 1 puszka Czerwona fasola

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim pokrojoną cebulę. Po chwili dodaj do niej przeciśnięty przez praskę (lub starty na tarce) czosnek i smaż składniki pod przykryciem.

  2. 2

    Dodaj mielone mięso wołowe i starannie je wymieszaj, rozdrabniając zwarte grudki mięsa.

  3. 3

    Następnie dopraw składniki, dodając do nich: chili, mielony kumin, kolendrę, cynamon i przecier pomidorowy. Wszystko smaż razem przez ok. minutę.

  4. 4

    Następnie mięso zalej bulionem wołowym, dodaj pomidory z puszki, zmniejsz płomień, przykryj patelnie pokrywką i gotuj przez około 2 godz., mieszając od czasu do czasu.

  5. 5

    Na koniec do aromatycznego sosu z mięsem dodaj odsączoną fasolę i gotuj jeszcze chwilę.

  6. 6

    Chili con carne serwuj np. z ugotowanym ryżem. Aby złagodzić ostry smak, do dania możesz użyć m.in. odrobiny kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego i kawałków pokrojonego awokado.

     

    Wypróbuj także inne danie kuchni meksykańskiej. Sprawdź prosty przepis na quesadille z piekarnika.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też