Proste w przygotowaniu kaszotto z grzybami — wyjątkowy przepis

Kaszotto z grzybami
Źródło: StockFood

Składniki

Kaszotto z grzybami

  • 100 g Kasza pęczak
  • 100 g Prawdziwki
  • 750 ml Bulion warzywny
  • 1 sztuka Cebula
  • 4 łyżki Parmezan starty
  • 1 łyżka Olej
  • 4 łyżki Masło
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Prawdziwki starannie umyj wilgotną ściereczką lub gąbką. Unikaj jednak długiego kontaktu z wodą. Następnie pokrój grzyby w cieniutkie plastry.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i pokrój ją w drobną kostkę. 

  3. 3

    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę, a gdy się zarumieni, dodaj także grzyby. Smaż składniki przez ok. 4-5 minut, a następnie ściągnij je z patelni.

  4. 4

    Zagotuj warzywny wywar i utrzymuj wrzenie przez cały proces przyrządzana kaszotto z grzybami.

  5. 5

    Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła oraz łyżkę oleju rzepakowego. Dodaj kaszę i smaż ją przez ok. 3 minuty, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem Gdy do tego dojdzie, dodaj chochelkę wrzącego bulionu i mieszaj kaszę do momentu wchłonięcia całego płynu. Wlej wtedy następną porcję i powtarzaj wymienione czynności, aż kasza stanie się miękka. Następnie ściągnij ją z palnika.

  6. 6

    Dodaj na patelnię 2 łyżki masła, starty parmezan oraz usmażone wcześniej grzyby. 

  7. 7

    Kaszotto z grzybami dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Gotowe danie podawaj obficie posypane posiekaną natką pietruszki. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też