Proste w przygotowaniu kaszotto z grzybami — wyjątkowy przepis
Kaszotto z grzybami leśnymi to polska wersja niezwykle popularnego włoskiego przysmaku. Kasza pęczak charakteryzuje się większą wartością odżywczą niż ryż, dzięki czemu danie staje się bardziej pożywne oraz zdrowe. Kaszotto z grzybami najlepiej przygotować ze świeżych darów lasu. Właśnie w takiej odsłonie jest najbardziej aromatyczne i pełne smaku. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby poza sezonem sięgnąć po grzyby mrożone lub suszone, które również doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie poniższego przepisu.
Składniki
Kaszotto z grzybami
- 100 g Kasza pęczak
- 100 g Prawdziwki
- 750 ml Bulion warzywny
- 1 sztuka Cebula
- 4 łyżki Parmezan starty
- 1 łyżka Olej
- 4 łyżki Masło
- 1 pęczek Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Prawdziwki starannie umyj wilgotną ściereczką lub gąbką. Unikaj jednak długiego kontaktu z wodą. Następnie pokrój grzyby w cieniutkie plastry.
- 2
Cebulę obierz z łupin i pokrój ją w drobną kostkę.
- 3
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę, a gdy się zarumieni, dodaj także grzyby. Smaż składniki przez ok. 4-5 minut, a następnie ściągnij je z patelni.
- 4
Zagotuj warzywny wywar i utrzymuj wrzenie przez cały proces przyrządzana kaszotto z grzybami.
- 5
Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła oraz łyżkę oleju rzepakowego. Dodaj kaszę i smaż ją przez ok. 3 minuty, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem Gdy do tego dojdzie, dodaj chochelkę wrzącego bulionu i mieszaj kaszę do momentu wchłonięcia całego płynu. Wlej wtedy następną porcję i powtarzaj wymienione czynności, aż kasza stanie się miękka. Następnie ściągnij ją z palnika.
- 6
Dodaj na patelnię 2 łyżki masła, starty parmezan oraz usmażone wcześniej grzyby.
- 7
Kaszotto z grzybami dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Gotowe danie podawaj obficie posypane posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także:
Jeśli risotto należy do lubianych przysmaków w Twoim domu, przepis na kaszotto z grzybami z pewnością trafi w Wasze gusta. Konsystencja dania jest aksamitna i kremowa, a jego wygląd zachęca do jedzenia nawet najbardziej wymagających entuzjastów degustacji. Aby jednak posiłek spełnił oczekiwania smakujących go osób, warto zadbać o kilka szczegółów, które wpłyną na końcowy efekt i prezencję kaszotto z grzybami. Poniżej znajdziesz sprawdzone wskazówki i porady, które pomogą Ci przygotować najlepszą wersję tego dania.
Przepis na najlepsze kaszotto z grzybami
Kaszotto z grzybami przygotowuje się w sposób niezwykle zbliżony do risotta, dzięki czemu można osiągnąć kremową i aksamitną konsystencję. Jego wyjątkowy smak dopełnia również porcja masła oraz parmezanu. Składniki te sprawiają, że danie niemal rozpływa się w ustach. Kaszotto z grzybami z łatwością przygotują nawet początkujący miłośnicy gotowania. Wystarczy dokładnie przeczytać poniższą recepturę i stosować podane w opisie wskazówki. Kaszotto z grzybami, to przepis, który koniecznie należy wypróbować — z pewnością zachwyci Twoich najbliższych.
Zobacz także: Najsmaczniejsze risotto z borowikami — przepis na kremowy specjał
Kaszotto z grzybami — jak urozmaicić podstawową wersję dania?
Kaszotto z grzybami można serwować zarówno jako przystawkę, dodatek do dania głównego jak i samodzielnie. Jeżeli ma ono być podane bez dodatków, warto wzbogacić przepis w porcję usmażonych wcześniej kawałków fileta z piersi kurczaka. Taka modyfikacja sprawi, że danie będzie obfite w białko, a dzięki temu bardziej sycące. Inną fantastyczną propozycją jest przygotowanie smakowitego kaszotto z grzybami z dodatkiem suszonych pomidorów.
Warto mieć ponadto na uwadze, że obecne w przepisie prawdziwki mogą być także zastąpione inną odmianą darów lasu. Znakomicie smakować będą także borowiki oraz kurki. Chcąc cieszyć się smakiem kaszotto z grzybami przez cały rok, można skorzystać z gatunków hodowlanych, takich jak pieczarki, czy boczniaki.