Niezawodny przepis na złociste krokiety. Przygotuj je już dziś!
Krokiety, czyli lubiane przez wielu naleśniki w panierce, wypełnione farszem to przysmak, który podawać można na wiele różnych sposobów. Cały sukces polega jednak na odpowiednim przygotowaniu ciasta naleśnikowego, następnie panierowaniu i smażeniu krokietów na apetycznie złoty kolor. Atutem przepisu jest możliwość jego modyfikowania. Mowa o nadzieniu, które może składać się nie tylko z mięsa, ale i kapusty, grzybów czy nawet szpinakiem i serem.
Składniki
Ciasto na krokiety
- 2 szklanek Mleko
- 2 łyżki Olej
- 3 Jajko
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 0.5 Łyżeczka Cukier
- 0.5 Łyżeczka Sól
Farsz do krokietów
- 1 sztuka Marchew
- 1 sztuka Cebula
- 800 g Wołowina
- 1 sztuka Bułka pszenna
- 1 Jajko
- 1 sztuka Pietruszka
- 1.5 szklanki Woda
- 0.5 Sztuka Seler
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 2 ziarna Ziele angielskie
- 0.5 Łyżeczka Pieprz ziarnisty
- 2 Liście laurowe
Panierka
- 0.5 Szklanka Bułka tarta
- 2 łyżki Mąka pszenna
- Olej roślinny
- 2 Jajko
Przygotowanie
- 1
Rozpocznij od przygotowania farszu do krokietów. Wołowinę włóż do garnka razem z pokrojoną marchewką, korzeniem pietruszki, selerem oraz cebulą. Następnie dodaj również pieprz ziarnisty, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalej wodą (wystarczy wlać do garnka 1,5 szklanki) i gotuj składniki pod przykryciem przez 1,5 godziny.
- 2
W międzyczasie przygotuj dużą miskę na ciasto naleśnikowe. Wsyp do niej mąkę pszenną, dodaj jajka, mleko (przed dodaniem najlepiej delikatnie je podgrzać) oraz olej, sól i cukier. Wszystkie składniki starannie wymieszaj za pomocą miksera, dbając o to, by w cieście na krokiety nie pozostały grudki.
- 3
Na patelnię dedykowaną naleśnikom nalewaj porcje przygotowanego ciasta i smaż placki z obu stron na złocisty kolor. Powinny być one grubsze niż standardowe naleśniki. Smażenie kontynuuj do wyczerpania całego ciasta.
- 4
Po 90 minutach gotowania wołowiny oraz warzyw wyłącz planik i pozbądź się nadmiaru wywaru, odlewając go tyle, by w garnku pozostała ilość odpowiednia do namoczenia bułki kajzerki. Kiedy bułka dobrze nasiąknie, całość przypraw solą, a garnek z zawartością odłóż na bok.
- 5
Kiedy składniki przestygną, zmiel je w maszynce na gładką masę. Następnie posmakuj, czy farsz do krokietów jest odpowiednio wyrazisty i ewentualnie dopraw go do smaku. Na koniec do masy wbij jajko i starannie wszystko wymieszaj.
- 6
Na usmażone naleśniki nałóż farsz i rozłóż go równomiernie po całej powierzchni placków. Następnie zawiń krokiety, według preferowanego sposobu. My polecamy zacząć od złożenia boków ciasta do środka, a następnie nakryciu górnej części i rolowaniu krokietów w dół, na kształt “ślimaka”.
- 7
Przygotuj 3 talerze. Dodaj do nich kolejno mąkę pszenną, jajko (należy roztrzepać je widelcem) oraz bułkę tartą. W takiej kolejności panieruj krokiety, a następnie smaż na rozgrzanym oleju, aż panierka nabierze apetycznie brązowej barwy.
Zobacz także:
Chociaż wielu osobom przepis na krokiety może wydawać się dość skomplikowany, tak naprawdę, z jego wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Całą procedurę podzielić można na 4 etapy:
-przygotowanie ciasta naleśnikowego i smażenie placków,
-przygotowanie farszu oraz wypełnianie nim naleśników,
-panierowanie krokietów,
-smażenie krokietów.
Wystarczy odpowiednio rozplanować powyższe kroki, a przepyszne i sycące krokiety zachwycą swoim smakiem i wyglądem każdego domownika.
Krokiety — z czym je podawać?
Ponadczasowym połączeniem, które jako pierwsze nasuwa się na myśl, są krokiety podane razem z aromatycznym barszczem czerwonym. Nie oznacza to jednak, że pasują one tylko do tej jednej zupy. Innym pomysłem na serwowanie krokietów jest podanie ich z porcją świeżej surówki bądź kleksa śmietany. Wielbicieli ich smaku zajadają się nimi bez zbędnych dodatków. Nic w tym dziwnego — odpowiednio doprawione krokiety po prostu ich nie potrzebują.
Zobacz także: Domowe krokiety z pieczarkami i serem żółtym — idealne na święta i rodzinne spotkania przy stole
Jak zawijać krokiety? Prosty sposób
Zawijanie krokietów nie jest trudne. Zacznij od nałożenia farszu i równomiernego rozprowadzenia nadzienia po placku. Następnie złóż 2 boki naleśnika do środka, tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Teraz wystarczy rolować krokiety wzdłuż fragmentu, z którego wystaje farsz. Nałóż górną warstwę placka na złożone wcześniej boki i zwijaj naleśnik w dół, tworząc zgrabną roladkę. Od boku zawinięte naleśniki powinny przypominać muszlę ślimaka.