Niezawodny przepis na złociste krokiety. Przygotuj je już dziś!

Krokiety z wołowiną i warzywami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto na krokiety

  • 2 szklanek Mleko
  • 2 łyżki Olej
  • 3 Jajko
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 0.5 Łyżeczka Cukier
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Farsz do krokietów

  • 1 sztuka Marchew
  • 1 sztuka Cebula
  • 800 g Wołowina
  • 1 sztuka Bułka pszenna
  • 1 Jajko
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1.5 szklanki Woda
  • 0.5 Sztuka Seler
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 2 ziarna Ziele angielskie
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz ziarnisty
  • 2 Liście laurowe

Panierka

  • 0.5 Szklanka Bułka tarta
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • Olej roślinny
  • 2 Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Rozpocznij od przygotowania farszu do krokietów. Wołowinę włóż do garnka razem z pokrojoną marchewką, korzeniem pietruszki, selerem oraz cebulą. Następnie dodaj również pieprz ziarnisty, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalej wodą (wystarczy wlać do garnka 1,5 szklanki) i gotuj składniki pod przykryciem przez 1,5 godziny.

  2. 2

    W międzyczasie przygotuj dużą miskę na ciasto naleśnikowe. Wsyp do niej mąkę pszenną, dodaj jajka, mleko (przed dodaniem najlepiej delikatnie je podgrzać) oraz olej, sól i cukier. Wszystkie składniki starannie wymieszaj za pomocą miksera, dbając o to, by w cieście na krokiety nie pozostały grudki. 

  3. 3

    Na patelnię dedykowaną naleśnikom nalewaj porcje przygotowanego ciasta i smaż placki z obu stron na złocisty kolor. Powinny być one grubsze niż standardowe naleśniki. Smażenie kontynuuj do wyczerpania całego ciasta. 

  4. 4

    Po 90 minutach gotowania wołowiny oraz warzyw wyłącz planik i pozbądź się nadmiaru wywaru, odlewając go tyle, by w garnku pozostała ilość odpowiednia do namoczenia bułki kajzerki. Kiedy bułka dobrze nasiąknie, całość przypraw solą, a garnek z zawartością odłóż na bok.

  5. 5

    Kiedy składniki przestygną, zmiel je w maszynce na gładką masę. Następnie posmakuj, czy farsz do krokietów jest odpowiednio wyrazisty i ewentualnie dopraw go do smaku. Na koniec do masy wbij jajko i starannie wszystko wymieszaj. 

  6. 6

    Na usmażone naleśniki nałóż farsz i rozłóż go równomiernie po całej powierzchni placków. Następnie zawiń krokiety, według preferowanego sposobu. My polecamy zacząć od złożenia boków ciasta do środka, a następnie nakryciu górnej części i rolowaniu krokietów w dół, na kształt “ślimaka”.

  7. 7

    Przygotuj 3 talerze. Dodaj do nich kolejno mąkę pszenną, jajko (należy roztrzepać je widelcem) oraz bułkę tartą. W takiej kolejności panieruj krokiety, a następnie smaż na rozgrzanym oleju, aż panierka nabierze apetycznie brązowej barwy.  

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też