Świąteczna sałatka śledziowa z burakami i ziemniakami

Sałatka śledziowa z burakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 250 g Płat śledzia
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 2 łyżki Musztarda francuska ziarnista
  • 4 łyżki Olej rzepakowy
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • 4 sztuki Czerwony burak
  • 1 szczypta Sól
  • 4 sztuki Ziemniaki
  • 4 sztuki Ogórki kiszone
  • 5 sztuk Jajko
  • 150 g Ser żółty
  • 300 ml Majonez

Przygotowanie

  1. 1

    Śledzie umyte i wypłukane z zalewy kroimy na kawałki wielkości kęsów, pozwalających a włożenie cząstki do ust bez konieczności odgryzania.

  2. 2

    Siekamy cebulę na małe drobne kawałeczki.

  3. 3

    Wybieramy miskę, w której będzie docelowo serwowana sałatka śledziowa z burakami i ziemniakami.

  4. 4

    Do jednej miseczki wrzucamy pokrojone śledzie i posiekaną cebulę. Doprawiamy olejem, musztardą, cytryną i dodajemy pieprz. Mieszamy.

  5. 5

    Wyrównujemy zawartość miski i, na górny poziom sałatki śledziowej wykładamy około 1/3 przewidzianej objętości majonezu do wykorzystania.

  6. 6

    W oddzielnych garnkach gotujemy bez obierania ze skórek buraki i ziemniaki. Do ugotowania na miękko potrzeba będzie około półtorej godziny na gazie w przypadku buraczków i mniej więcej godzinę jeśli chodzi o ziemniaki (wiele zależy od wielkości warzyw – mniejsze bulwy będę gotowały się krócej). Po ugotowaniu odstawiamy warzywa na bok do czasu pełnego wystudzenia.

  7. 7

    W trzecim garnku umieszczamy jajka i gotujemy je na twardo.

  8. 8

    Kiedy ziemniaki będą miały już temperaturę pokojową, obieramy je ze skóry i kroimy – najpierw na plastry, później w kostkę. Solimy i pieprzymy, delikatnie mieszając. Tak przygotowane ziemniaki układamy w misce na warstwę śledzi i majonezu.

  9. 9

    W kostkę tniemy również ogórki kiszone.

  10. 10

    W misce umieszczamy ziemniaki, na nie kładziemy ogórki kiszone i pokrywamy połową objętości majonezu.

  11. 11

    Pora na buraki. Je także obieramy ze skóry, ale nie kroimy w kostkę, tylko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Buraki umieszczamy jako kolejny poziom w misce z sałatką śledziową i smarujemy ostatnią porcją majonezu.

  12. 12

    Kolej na jajka – ugotowane na twardo – obieramy ze skorupek i siekamy bardzo drobno. Układamy posiekane jajka na majonezie, rozsypując je równomiernie. Ostatnia warstwa to starty na drobnych oczkach ser żółty. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

  13. 13

    Gotową sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami wstawiamy do lodówki na godzinę lub dłużej. W wersji idealnej sałatkę przygotować można dzień wcześniej. Jeśli planujemy zaserwować ją w Wigilię, wykonanie sałatki planujemy na wieczór 23 grudnia.

    Przeczytaj także:

     

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też