Przepyszny pasztet z cukinii, idealny nie tylko do kanapek
Pasztet z cukinii to wspaniały przysmak, który odmieni smak tradycyjnych kanapek. Z powodzeniem można podawać go jednak jako dodatek do innych przekąsek, krojąc w apetycznie prezentujące się plastry. Przepis na pasztet z cukinii jest bajecznie prosty i szybki w przygotowaniu. Receptura ta nadaje się również dla wegetarian i osób, które starają się ograniczyć spożywanie mięsnych przysmaków.
Składniki
Pasztet z cukinii
- 3 sztuki Cukinia zielona
- 1 sztuka Marchew
- 3 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Cebula
- 5 łyżek Kasza manna
- 3 Jajko
- 4 łyżki Posiekana natka pietruszki
- 0.75 Szklanka Bułka tarta
- 4 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
- 1 łyżeczka Kurkuma
- 1 łyżeczka Suszone oregano
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Zielone cukinie starannie umyj, obetnij końcówki warzyw, a następnie zetrzyj je na tarce, korzystając z dużych oczek. Obierz cebulę z łupin i zetrzyj ją na tarce, tym razem jednak na małych oczkach.
- 2
Starte składniki połącz w jednym naczyniu, a następnie dodaj sól i wymieszaj zawartość miski. W takiej postaci odstaw masę na 30 minut. Po tym czasie, składniki znajdujące się w naczyniu przełóż na sito i odsącz je z nadmiaru soku, który wydzielił się z cukinii.
- 3
Umyj marchewkę, a następnie osusz ją i zetrzyj na tarce. Umytą natkę pietruszki posiekaj na drobne kawałki.
- 4
Odciśnięte warzywa połącz ze startą marchewką, dodaj oliwę z oliwek, jajka, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą oraz kaszę mannę. Na koniec do masy dodaj przyprawy (mieloną kurkumę, paprykę czerwoną w proszku oraz pieprz czarny mielony) i starannie wymieszaj wszystkie składniki, tak, by otrzymać zwartą masę.
- 5
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj formę, której będzie się piekł pasztet z cukinii. Keksówkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia.
- 6
Przygotowaną masę warzywną umieść w keksówce, a jej powierzchnię wyrównaj za pomocą łyżki. Wierzch pasztetu z cukinii warto dodatkowo posmarować odrobiną oliwy z oliwek, posługując się silikonowym pędzelkiem.
- 7
Pasztet z cukinii piecz bez zakrycia, do momentu zarumienienia wierzchu przysmaku. Po 75 minutach upewnij się, czy jest konieczność kontynuowania pieczenia. Gotowy smakołyk odłóż do wystudzenia. Pasztet warzywny podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zobacz także:
Warzywne dodatki do kanapek zyskują coraz większe grono fanów, a przepisy wegetariańskie mnożą się na wielką skalę. Nic w tym dziwnego, bowiem coraz więcej osób stara się przemycać do swojego jadłospisu większe ilości zdrowych warzyw, a z drugiej strony, ograniczyć spożywanie mięsa. Przepis na pasztet z cukinii nie jest jednak przeznaczony tylko dla wegetarian. Zapewniamy, że przysmak ten przypadnie do gustu nawet największego miłośnika mięsa.
Zobacz także: Pasztet drobiowy — obowiązkowa pozycja na świąteczny stół
Z czym podawać pasztet z cukinii?
Pierwszym skojarzeniem, które przychodzi na myśl w kontekście zestawienia pasztetu z cukinii z innymi dodatkami, jest podanie przysmaku z dodatkiem świeżego pieczywa. Polecamy wybrać swoje ulubione, a pasztet warzywny pokroić na grubsze plastry. Podobnie jak mięsne pasztety, tak i ten wybornie będzie smakować podany z kawałkami kiszonych ogórków. Innym zestawem, który przyjemnie podrażni kubki smakowe, będzie połączenie pasztetu z cukinii razem z konfiturą żurawinową. Jesteśmy przekonani, że wymienione przez nas propozycje przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym łasuchom.
Przepis na pasztet z cukinii — jak go przygotować?
Aromatyczny pasztet z cukinii znika z talerzy w mgnieniu oka. Smakołyk ten nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale i wygląda. Upieczony w keksówce, z dodatkiem przypraw, takich jak kurkuma, mielona papryka czerwona, suszone zioła i natka zielonej pietruszki kusi rewelacyjnym zapachem oraz wyrazistymi kolorami. Jego przygotowanie opiera się na kilku prostych krokach, które krok po kroku opisane zostały w poniższym przepisie.