Przepyszny pasztet z cukinii, idealny nie tylko do kanapek

Pasztet z cukinii
Źródło: GettyImages

Składniki

Pasztet z cukinii

  • 3 sztuki Cukinia zielona
  • 1 sztuka Marchew
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 5 łyżek Kasza manna
  • 3 Jajko
  • 4 łyżki Posiekana natka pietruszki
  • 0.75 Szklanka Bułka tarta
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Kurkuma
  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Zielone cukinie starannie umyj, obetnij końcówki warzyw, a następnie zetrzyj je na tarce, korzystając z dużych oczek. Obierz cebulę z łupin i zetrzyj ją na tarce, tym razem jednak na małych oczkach. 

  2. 2

    Starte składniki połącz w jednym naczyniu, a następnie dodaj sól i wymieszaj zawartość miski. W takiej postaci odstaw masę na 30 minut. Po tym czasie, składniki znajdujące się w naczyniu przełóż na sito i odsącz je z nadmiaru soku, który wydzielił się z cukinii. 

  3. 3

    Umyj marchewkę, a następnie osusz ją i zetrzyj na tarce. Umytą natkę pietruszki posiekaj na drobne kawałki. 

  4. 4

    Odciśnięte warzywa połącz ze startą marchewką, dodaj oliwę z oliwek, jajka, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą oraz kaszę mannę. Na koniec do masy dodaj przyprawy (mieloną kurkumę, paprykę czerwoną w proszku oraz pieprz czarny mielony) i starannie wymieszaj wszystkie składniki, tak, by otrzymać zwartą masę. 

  5. 5

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj formę, której będzie się piekł pasztet z cukinii. Keksówkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia.

  6. 6

    Przygotowaną masę warzywną umieść w keksówce, a jej powierzchnię wyrównaj za pomocą łyżki. Wierzch pasztetu z cukinii warto dodatkowo posmarować odrobiną oliwy z oliwek, posługując się silikonowym pędzelkiem. 

  7. 7

    Pasztet z cukinii piecz bez zakrycia, do momentu zarumienienia wierzchu przysmaku. Po 75 minutach upewnij się, czy jest konieczność kontynuowania pieczenia. Gotowy smakołyk odłóż do wystudzenia. Pasztet warzywny podawaj z ulubionymi dodatkami. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też