Ciasto z agrestem — puszysty wypiek, który przeniesie Cię do czasów dzieciństwa

Ciasto z agrestem
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto z agrestem

  • 2.75 szklanek Mąka pszenna
  • 2 Jajko
  • 3 łyżki Cukier wanilinowy
  • 250 g Masło
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 400 g Agrest

Maślana kruszonka

  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 1 łyżka Cukier wanilinowy
  • 100 g Maslo

Przygotowanie

  1. 1

    Przed przystąpieniem do szykowania ciasta wyciągnij z lodówki jajka oraz masło. Obydwa produkty muszą posiadać temperaturę pokojową.

  2. 2

    Masło rozpuść w garnuszku i odstaw na bok, żeby wystygło. W misce wymieszaj cukier wanilinowy oraz mąkę pszenną. Po chwili dodaj również przestudzone, płynne masło i mieszaj całość, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Naczynie umieść w lodówce.

  3. 3

    W oddzielnym naczyniu umieść masło i zacznij ucierać je z dwoma rodzajami cukru. Następnie do miski dodaj proszek do pieczenia, wbij jajka, a na samym końcu wsyp również mąkę. Pamiętaj jednak o tym, aby dodawać ją partiami i mieszać ciasto, aż do wypracowania gęstej, gładkiej masy.

  4. 4

    Starannie umyj agrest, osusz owoce za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pozbądź się ogonków.

  5. 5

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając tryb góra-dół.

  6. 6

    Przygotuj blachę, w której będzie się piekło ciasto z agrestem. Do przepisu należy wykorzystać formę o wymiarach 22 × 33 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie wlej przygotowaną wcześniej masę.

  7. 7

    Na koniec, na wierzchu ciasta rozsyp umyte owoce agrestu i pokryj je solidną porcją kruszonki, wyciągniętej z lodówki.

  8. 8

    Ciasto z agrestem piecz przez 45 minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij deser z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Przed podaniem kawałki domowego wypieku oprósz cukrem pudrem. Wierzch ciasta z agrestem możesz dodatkowo udekorować samodzielnie przygotowanym lukrem. Nie jest to jednak obligatoryjny element przepisu.

     

    Polecamy również przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, gotowe już w 30 minut.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też