Domowe ptasie mleczko – lekkie jak chmurka i słodkie jak marzenie

Domowe ptasie mleczko
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na piankę na domowe ptasie mleczko

  • 6 sztuk Białko jajka
  • 2 łyżki Żelatyna
  • 0.75 Szklanka Drobny cukier
  • 120 ml Wrzątek
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 2 krople aromat śmietankowy

Składniki na polewę na domowe ptasie mleczko

  • 50 ml Wrzątek
  • 1 łyżka Żelatyna
  • 4 łyżki Kakao
  • 2 łyżki Cukier
  • 7 łyżek Śmietanka 30%
  • 2 łyżki Maslo

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na domowe ptasie mleczko zaczynamy od wykonania polewy czekoladowej. Dlaczego? Ponieważ polewę robi się na ciepło i będzie potrzebowała niecałe pół godziny, żeby przestygnąć. Do małego garnka lub rondelka wlewamy śmietankę. Na małym ogniu podgrzewamy i dodajemy masło, cukier i kakao. Powoli mieszamy, póki składniki się nie połączą, a masa stanie się jednolita. Jeśli pojawią się w masie grudki można krem przetrzeć przez sitko.

  2. 2

    Kolejny krok to przygotowanie żelatyny. Proszek wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, a następnie mieszamy do pełnego rozpuszczenia żelatyny.

  3. 3

    Żelatynę wlewamy do przygotowanej wcześniej mieszaniny śmietany, masła, kakao i cukru i dokładnie mieszamy.

  4. 4

    Polewę odstawiamy na bok do wystudzenia.

  5. 5

    Czas na kolejny krok w przepisie, czyli wykonanie bezowej pianki. Dwie łyżki żelatyny łączymy z wrzątkiem (nie więcej niż połową szklanki) i mieszamy póki nie rozpuści się całkowicie. Żelatynę odstawiamy do wystudzenia.

  6. 6

    Oddzielamy białka od żółtek i wlewamy do miski. Z pomocą miksera ubijamy je na pianę – mniej więcej przez trzy minuty. Dodajemy powoli cukier i miksujemy przez kolejną minutę. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz kilka kropli aromatu śmietankowego i jeszcze chwilę miksujemy. Po skończonym miksowaniu powinniśmy uzyskać błyszczącą, gładką i gęstą pianę z białek.

  7. 7

    Do masy białkowej dodajemy jeszcze przestudzoną żelatynę i ostatni raz miksujemy całość na niskich obrotach.

  8. 8

    Przygotowujemy formę do ciasta, którą wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wylewamy cienką warstwę polewy, którą równomiernie rozprowadzamy. Po chwili na czekoladę wylewamy całą masę piankową. Na wierzch wylewamy drugą warstwę polewy czekoladowej i ją wyrównujemy.

    Forma z domowym ptasim mleczkiem powinna na koniec wylądować z lodowce na minimum dwie godziny, póki masa białkowa i polewa nie stężeją całkowicie.

    Przeczytaj także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też