Szaszłyki z mięsa mielonego — przysmak nie tylko dla wielbicieli mięsa

Szaszłyki z mięsa mielonego
Źródło: GettyImages

Składniki

Szaszłyki z mięsa mielonego

  • 1 sztuka Jajko
  • 600 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
  • 0.25 Łyżeczka Cząber
  • 3 łyżeczki Posiekana natka pietruszki
  • 0.25 Łyżeczka Mielona kolendra
  • 0.25 Łyżeczka Tymianek
  • 1 Szczypta Płatki chilli
  • 2 łyżki Bułka tarta
  • 1 Szczypta Sól
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona

Przygotowanie

  1. 1

    Czosnek obierz z łupin, a następnie przeciśnij go przez praskę.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin, po czym drobno posiekaj warzywo.

  3. 3

    W misce umieść mięso mielone, natkę pietruszki, rozdrobniony czosnek oraz cebulę i starannie wymieszaj. 

  4. 4

    Do masy mięsnej dodaj bułkę tartą, jajko oraz przyprawy, tj. paprykę, chilli, kolendrę, tymianek, cząber, sól oraz czarny pieprz mielony. Mieszaj składniki tak długo, aż wszystkie komponenty utworzą jednolitą masę.

  5. 5

    Z masy mięsnej uformuj podłużne kotleciki, a następnie nabij je na namoczone patyczki do szaszłyków.

  6. 6

    Rozgrzej grill elektryczny, a następnie ułóż na nim szaszłyki z mięsa mielonego i smaż je z każdej strony do chwili uzyskania złotego koloru. Szaszłyki z mięsa mielonego można także przygotować w piekarniku, nagrzanego do temperatury 200 st. C.

     

    Gotowe szaszłyki z mięsa mielonego podawaj w towarzystwie ulubionych sosów. Przysmak ten fantastycznie komponuje się również z pieczonymi ziemniaczkami i rozmaitymi sałatkami. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też