Szaszłyki z mięsa mielonego — przysmak nie tylko dla wielbicieli mięsa
Szaszłyki z mięsa mielonego to potrawa przygotowana na wzór kofty. Wykonane są one z połączenia wieprzowiny oraz wołowiny z doskonale skomponowaną mieszanką przypraw i warzyw. Szaszłyki z mięsa mielonego to receptura niezwykle aromatyczna i łatwa w przyrządzeniu. Wystarczy spoić ze sobą niezbędne składniki, a następnie nadziać je na długie wykałaczki i poddać obróbce termicznej. Szaszłyki z mięsa mielonego można nie tylko usmażyć, czy upiec w piekarniku, ale także przygotować na grillu, dzięki czemu w sezonie letnim specjał ten uświetni wspólne biesiadowanie na świeżym powietrzu.
Składniki
Szaszłyki z mięsa mielonego
- 1 sztuka Jajko
- 600 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
- 0.25 Łyżeczka Cząber
- 3 łyżeczki Posiekana natka pietruszki
- 0.25 Łyżeczka Mielona kolendra
- 0.25 Łyżeczka Tymianek
- 1 Szczypta Płatki chilli
- 2 łyżki Bułka tarta
- 1 Szczypta Sól
- 2 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Cebula
- 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
Przygotowanie
- 1
Czosnek obierz z łupin, a następnie przeciśnij go przez praskę.
- 2
Cebulę obierz z łupin, po czym drobno posiekaj warzywo.
- 3
W misce umieść mięso mielone, natkę pietruszki, rozdrobniony czosnek oraz cebulę i starannie wymieszaj.
- 4
Do masy mięsnej dodaj bułkę tartą, jajko oraz przyprawy, tj. paprykę, chilli, kolendrę, tymianek, cząber, sól oraz czarny pieprz mielony. Mieszaj składniki tak długo, aż wszystkie komponenty utworzą jednolitą masę.
- 5
Z masy mięsnej uformuj podłużne kotleciki, a następnie nabij je na namoczone patyczki do szaszłyków.
- 6
Rozgrzej grill elektryczny, a następnie ułóż na nim szaszłyki z mięsa mielonego i smaż je z każdej strony do chwili uzyskania złotego koloru. Szaszłyki z mięsa mielonego można także przygotować w piekarniku, nagrzanego do temperatury 200 st. C.
Gotowe szaszłyki z mięsa mielonego podawaj w towarzystwie ulubionych sosów. Przysmak ten fantastycznie komponuje się również z pieczonymi ziemniaczkami i rozmaitymi sałatkami.
Zobacz także:
Szaszłyki z mięsa mielonego to danie, które można serwować jako przekąskę w towarzystwie lubianych dipów. Warto także wykorzystać ten specjał jako element dania głównego. W takim przypadku najlepiej będzie zestawić je z kaszą kuskus, pieczonymi ziemniaczkami, czy sałatką grecką, tworząc smakowite i sycące danie obiadowe bądź kolację. Szaszłyki z mięsa mielonego można również zawinąć we wrapy, wraz z warzywami i sosem jogurtowym. Tę wyśmienitą przekąskę można serwować w wielu różnorodnych odsłonach, dzięki czemu z pewnością wielokrotnie zaskoczysz swoich najbliższych znakomitym, unikatowym posiłkiem, zapobiegając monotonii w kuchni. Gwarantujemy, że staną się ulubionym przysmakiem wielbicieli mięsnych rarytasów.
Zobacz także: Szaszłyki drobiowe z grilla — smakowita alternatywa dla szaszłyków warzywnych
Jak przygotować szaszłyki z mięsa mielonego? Wskazówki, które warto znać
Pierwszym krokiem podczas przygotowań tego smakołyku powinno być namoczenie długich, drewnianych wykałaczek, które później zostaną wykorzystane do nadziania specjału. Aby szaszłyki z mięsa mielonego smakowały wyśmienicie najlepiej wykorzystać połączenie zmielonej wieprzowiny oraz wołowiny w proporcji 1:1. Istotne jest również bardzo drobne pokrojenie cebuli dodanej do masy. Jeżeli przygotowane kawałki warzywa będą zbyt duże, mogą przypalać się podczas obróbki termicznej.
Następnym ważnym elementem jest staranne wymieszanie składników, tak aby poszczególne szaszłyki z mięsa mielonego smakowały identycznie, dzięki równomiernemu rozmieszczeniu przypraw. Osoby, które zdecydują się na pieczenie koft w piekarniku, powinny nagrzać go do temperatury 200 st. C, a następnie umieścić w nim przygotowany przysmak i piec przez 15 minut.