Schab pod pierzynką — wyborna odsłona kotleta z ciągnącym serem

 Schab pod pierzynką
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab pod pierzynką

  • 4 łyżki Majonez
  • 2 sztuki Cebula
  • 0.5 kilogram Schab wieprzowy
  • 4 łyżki Ketchup
  • 200 g Pieczarki
  • 200 g Ser żółty
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego, a następnie pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy kotlet rozbij delikatnie tłuczkiem, po czym oprósz solą oraz czarnym pieprzem mielonym. 

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. 

  3. 3

    Pieczarki starannie umyj, osusz, po czym pokrój je w cienkie plastry. 

  4. 4

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, podsmaż na nim cebulę wraz z pieczarkami. Warzywa dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym, a gdy odparuje z nich wydzielona podczas smażenia woda, przełóż grzyby do miseczki. 

  5. 5

    W niewielkim naczyniu wymieszaj ze sobą majonez i ketchup.

  6. 6

    Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  7. 7

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. 

  8. 8

    Kawałki schabu ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy kotlet nałóż porcję podsmażonych pieczarek, a następnie niewielką ilość sosu majonezowego. 

  9. 9

    Tak przygotowany schab pod pierzynką, umieść w nagrzanym piekarniku, pozostawiając mięso w kuchence na 35 minut. Po wskazanym czasie wyciągnij mięsny specjał, posyp kotlety startym serem żółtym i zapiekaj przez następne 10 minut. Po tym czasie schab pod pierzynką wyciągnij z piekarnika i serwuj w towarzystwie ulubionych dodatków.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też