Rewelacyjny schab gotowany — wielozadaniowa propozycja mięsna

Schab gotowany
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab gotowany

  • 6 łyżek Sól
  • 2 łyżki Musztarda
  • 1.5 kg Schab bez kości
  • 1 łyżka Majeranek
  • 1 łyżka Cukier
  • 2 litry Woda
  • 2 sztuki Ziele angielskie
  • 3 sztuki Liście laurowe
  • 3 łyżki Majonez
  • 4 ząbki Czosnek
  • 1 łyżka Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Schab opłucz pod zimną, bieżącą wodą, następnie osusz ręcznikiem papierowym i umieść w garnku.

  2. 2

    Do naczynia wlej 2 l wody, a następnie dodaj wszystkie przyprawy, tj. cukier, czarny pieprz mielony, sól, musztardę, majonez, majeranek, ziele angielskie oraz liście laurowe. 

  3. 3

    Czosnek obierz z łupin, pokrój w cienkie plasterki i dodaj do garnka z mięsem i przyprawami.

  4. 4

    Przygotowany schab umieść na palniku o średniej mocy i doprowadź do wrzenia. Gotuj mięso pod przykryciem przez następne 10 minut, a następnie pozostaw do całkowitego ostudzenia. 

  5. 5

    Ponownie postaw garnek na palniku o średniej mocy i zagotuj. Utrzymuj wrzenie przez kolejne 10 minut, po czym pozostaw schab do ostudzenia. 

  6. 6

    Tak przygotowany schab gotowany umieść wraz z zalewą na całą noc w lodówce.  Następnego dnia mięso jest już gotowe do spożycia. Schab gotowany można wykorzystać jako dodatek do kanapek lub serwować w towarzystwie sosu jako danie główne. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też