Ciasto francuskie z truskawkami, przy którym się nie napracujesz

Ciasto francuskie z truskawkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto francuskie z truskawkami

  • 2 opakowania Ciasto francuskie
  • 20 sztuk Truskawki
  • 500 ml Mleko
  • 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku
  • 1 Żółtko
  • 250 ml Woda
  • 2 łyżki Cukier
  • 1 łyżka Mąka ziemniaczana

Przygotowanie

  1. 1

    Z 250 ml ilości mleka odlej ¼ szklanki i wymieszaj w niej budyń waniliowy. Pozostałą część zagotuj w garnku, a kiedy płyn zacznie się gotować, wlej do niego mieszankę z rozmieszanym budyniem w proszku. Żaby uniknąć grudek, wlewaj mleko stopniowo i cały czas mieszaj zawartość garnka. Otrzymane budyń zakryj kawałkiem folii spożywczej i odłóż na bok, by krem przestygnął.

  2. 2

    Umyj truskawki i delikatnie je osusz, a następnie pozbądź się szypułek i podziel owoce na mniejsze kawałki, najlepiej na połowę.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  4. 4

    Z lodówki wyciągnij 2 opakowania ciasta francuskiego i odwiń je z folii. Z każdego z nich powinno wyjść po 6 równych porcji ciasta. Płaty potnij na kwadratowe części i rozłóż na arkuszu papieru do pieczenia.

  5. 5

    Każdy placek złóż tak, żeby uzyskać kształt trójkąta, jednak nie dociskaj ciasta. W takim ułożeniu delikatnie nacinaj brzegi kwadratów, uważając, by nie naciąć ciasta do samego końca (nacięcie powinno mierzyć +/- 1 cm szerokości).

  6. 6

    Teraz przywróć ciasto do pierwotnej kwadratowej formy i zawiń górną część na dół, z kolei dolną — do góry.

  7. 7

    Ostudzony budyń nałóż na środek ciasta, a całość posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Ciasto francuskie ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 30 minut.

  8. 8

    Kiedy wypiek ładnie się zarumieni, wyjmij blachę z piekarnika, a na wierzchu każdego ciastka połóż kilka kawałków truskawek.

  9. 9

    Na koniec przygotuj polewę, która udoskonali ciasto francuskie z truskawkami. W niewielkim naczyniu połącz cukier z mąką ziemniaczaną oraz odrobiną wody. W garnku zagotuj ok. 200 ml wody, a kiedy zacznie wrzeć, stopniowo wlewaj do garnuszka przygotowaną mieszankę. Całość gotuj ok. 60 sekund, a kiedy mieszanka zgęstnieje, wyłącz palnik i wyłóż jeszcze ciepłą glazurę na ciasto francuskie z truskawkami.

     

    Wypróbuj także przepis na ciasto francuskie z jabłkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też