Roladki z mięsa mielonego

Roladki z mięsa mielonego
Źródło: StockFood

Składniki

  • 500 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
  • 1 sztuka Bułka pszenna
  • 2 Jajko
  • Bułka tarta
  • 6 sztuk Ogórek konserwowy
  • 6 plastrów Boczek
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżka Musztarda
  • Mielona papryka czerwona
  • Pieprz
  • Sól
  • Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Czerstwą bułkę zalej wodą i pozostaw tak na ok. 10-15 minut.

  2. 2

    Obierz cebulę i pokrój ją na drobne kawałki. Czosnek obierz z łupinek i zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę.

  3. 3

    W większej misce umieść mięso mielone. Dodaj do niego pokrojoną wcześniej cebulę oraz czosnek, jajka, przyprawy (pieprz, słodką paprykę mieloną oraz sól), musztardę i bułkę pszenną, odciśniętą z nadmiaru wody. Następnie zacznij wyrabiać masę rękoma, aż do połączenia wszystkich składników.

  4. 4

    Przygotuj 6 fragmentów folii spożywczej (można zastąpić folią aluminiową). Masę z mięsa mielonego podziel na 6 równych części, a każdą z nich ułóż na kawałku folii.

  5. 5

    Placki z mięsa rozpłaszcz na kształt prostokąta. Na każdym kawałku umieść po jednej porcji ogórka konserwowego oraz plastrze boczku. Jeśli dodatki są zbyt duże/długie, podziel je na mniejsze części. Tak przygotowane fragmenty mięsa zawiń w dość ciasną roladę, wspomagając się folią spożywczą. Następnie włóż je do lodówki — roladki z mięsa mielonego powinny chłodzić się w niej przynajmniej przez godzinę.

  6. 6

    Po schłodzeniu odwiń roladki z folii i obtocz je w warstwie bułki tartej. Panierowane roladki z mięsa mielonego smaż na rozgrzanym oleju, z każdej strony, aż staną się chrupiące i apetycznie rumiane.

     

    Wypróbuj także przepis na pyszne roladki schabowe.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też