Roladki z indyka

Roladki z indyka w boczku
Źródło: StockFood

Składniki

Roladki z indyka

  • 500 g Filet z indyka
  • 100 g Boczek w plastrach
  • 4 sztuki Pomidory suszone
  • 125 g Mozzarella
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • Oliwa ekstra vergine
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Sos

  • 2 łyżki Musztarda francuska ziarnista
  • 70 ml Śmietana kremówka 30 %
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Filet z indyka starannie umyj pod zimną wodą, oczyść i podziel na 3 części. Następnie rozbij je tłuczkiem, aby stały się nieco cieńsze i dopraw, posypując odrobiną soli.

  2. 2

    Umyj zieloną pietruszkę i drobno ją posiekaj. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, łącząc z posiekaną natką. Teraz dodaj do nich oliwę extra vergine, czarny pieprz mielony oraz sól i dokładnie wymieszaj. Przygotowane pesto rozsmaruj na rozbitych wcześniej kawałkach mięsa z indyka, zostawiając na brzegu odrobinę suchego fragmentu. Nie wykorzystuj całego pesto — pozostaw przynajmniej łyżeczkę zielonego dipu, przyda się podczas tworzenia sosu.

  3. 3

    Wyciągnij z zalewy 3 sztuki pomidorów suszonych i drobno je posiekaj.

  4. 4

    Kulkę mozzarelli odcedź z zalewy i podziel na 3 plastry. Umieść je w centrum każdego kawałka doprawionego mięsa, po czym dodaj pokrojone wcześniej pomidory suszone.

  5. 5

    Zawiń roladki z indyka, podpinając je dodatkowo wykałaczkami. Każdą z nich owiń dodatkowo w 2 plastry boczku lub szynki parmeńskiej.

  6. 6

    Gotowe roladki z indyka umieść w żaroodpornym naczyniu, skrop oliwą i włóż do lodówki, by się schłodziły. Czas chłodzenia nie musi być długi — jeśli nim nie dysponujesz, roladki z indyka mogą być pieczone od razu po ich przygotowaniu.

  7. 7

    Mięso umieść w piekarniku, rozgrzanym do temperatury 180 st. C i piecz przez 35 minut. Jeśli roladki z indyka nie chłodziły się w lodówce, czas pieczenia możesz skrócić o ok. 5 minut.

  8. 8

    Przygotuj sos do roladek z indyka. Do niewielkiego garnka dodaj musztardę ziarnistą, pozostałe pesto (możesz również użyć innego, np. pesto z czosnku niedźwiedziego lub pesto szpinakowego), śmietanę, odrobinę pieprzu oraz soki, które wydzieliły się podczas pieczenia roladek. Całość zagotuj na małej mocy palnika i mieszaj, by sos nie przywarł do dna garnka.

  9. 9

    Roladki z indyka podawaj z przygotowanym sosem musztardowym oraz ulubionymi dodatkami.

     

    Wypróbuj także przepis na roladki z mięsa mielonego. 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też