Pieczarki z grilla — prosty sposób na urozmaicenie grillowego menu

Pieczarki z grilla
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 g Pieczarki
  • 6 ząbków Czosnek
  • 1 łyżka Przyprawa do grilla
  • Sól
  • 150 ml Olej
  • 2 łyżki Zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. 1

    Grzyby starannie oczyść i odkrój nóżki. Następnie umieść je w większej misce.

  2. 2

    Do mniejszego naczynia włóż obrane ząbki czosnku, dodaj olej i przyprawy: zioła prowansalskie oraz sól. Całość zblenduj na gładką konsystencję, po czym wlej do miski z pieczarkami. Postaraj się, by aromatyczna mieszanka otoczyła wszystkie grzyby. Przemieszaj zawartość naczynia i odłóż na bok — wystarczy kilka minut.

  3. 3

    Po chwili marynowane pieczarki ułóż na rozgrzanym grillu i smaż z każdej strony, łącznie przez 20-25 minut. Pieczarki z grilla najlepiej smakują zaraz po ich przygotowaniu. Możesz podawać je z kawałkami podpieczonej bagietki, posmarowanej masłem czosnkowym lub jako dodatek do mięsa.

     

    Wypróbuj także przepis na boczniaki smażone na patelni.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też