Doskonały ramen, który zrobisz w swoim domu. Niezastąpiony przepis

Ramen
Źródło: GettyImages

Składniki

Ramen — bulion

  • Kawałek Świeży imbir
  • 100 ml Japoński sos sojowy
  • 4 sztuki Szalotka
  • 1 kg Kości wieprzowe
  • 80 ml Sake
  • 0.5 Główka Czosnek
  • Wodorosty
  • 1 kg Kości drobiowe
  • 2 sztuki Marchew

Dodatkowo

  • 6 sztuk Jajko
  • 30 g Suszone grzyby shitake
  • Prasowane glony
  • 6 plastrów Wolno gotowana wieprzowina
  • Szczypiorek
  • 500 g Makaron ramen
  • Przyprawa shichimi togarashi
  • Kiełki fasoli mung

Przygotowanie

  1. 1

    Grzyby shitake namocz w ciepłej wodzie i pozostaw na co najmniej 5 godzin. 

  2. 2

    Namoczone grzyby pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, a gdy tłuszcz osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj grzyby i smaż je przez ok. 5 minut.

  3. 3

    W garnku umieść kości wieprzowe oraz drobiowe. Zalej mięso wodą i postaw naczynie na palniku o maksymalnej mocy. Gdy woda zacznie wrzeć, odcedź kości, opłucz je pod zimną wodą i ponownie włóż do czystego garnka. 

  4. 4

    Cebule szalotki oraz czosnek obierz z łupin, a następnie rozgnieć warzywa w celu puszczenia soków.

  5. 5

    Imbir oraz marchewki obierz ze skóry, a następnie pokrój w plastry.

  6. 6

    W garnku z mięsem umieść imbir, marchewki, cebule szalotki oraz wodorosty. Wlej do naczynia 2 l zimnej wody i postaw je na palniku o maksymalnej mocy. Gdy wywar zacznie wrzeć, zmniejsz moc podgrzewania na minimalną i gotuj zupę pod przykryciem przez 6 godzin. Jeżeli w trakcie obróbki termicznej na wierzchu bulionu pojawią się szumowiny, zbierz je za pomocą łyżki stołowej i wyrzuć.

  7. 7

    Przygotowany wywar przecedź przez sito i pozostaw do wystudzenia.

  8. 8

    Jajka zalej zimną wodą i postaw naczynie na palniku o średniej mocy. Gdy płyn zacznie wrzeć nastaw minutnik na 5 minut, a następnie zalej ugotowane jajka zimną wodą. Po przestygnięciu obierz składniki ze skorupek i przekrój na połowę.

  9. 9

    Bulion wlej do garnka, dodaj sos sojowy oraz sake i postaw naczynie na palniku o maksymalnej mocy. Całość podgrzewaj do chwili zagotowania.

  10. 10

    Szczypiorek opłucz, osusz i drobno posiekaj.

  11. 11

    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, a następnie odcedź go na sicie i umieść w 6 miseczkach. Do każdego talerza wlej gorący bulion, dodaj podsmażone grzyby, plaster wolno gotowanej wieprzowiny, jajko, kiełki fasoli, szczypiorek oraz glony. Na koniec gotowy ramen dopraw przyprawą shichimi togarashi.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też