Schab po węgiersku — kapitalne danie, skąpane w wybornym sosie węgierskim

Schab po węgiersku
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab po węgiersku

  • 3 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Cebula
  • 3 sztuki Ziele angielskie
  • 2 łyżki Sos sojowy
  • 1 łyżka Koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki Masło
  • 500 ml Bulion
  • 1.5 łyżeczka Mielona papryka czerwona
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 600 g Schab wieprzowy
  • 0.5 Łyżeczka Ostra papryka mielona
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę obierz z łupin, a następnie drobno ją posiekaj. 

  2. 2

    Schab starannie umyj, a następnie osusz kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy kotlet rozbij delikatnie tłuczkiem.

  3. 3

    W szerokim garnku rozgrzej oliwę z oliwek, a kiedy nabierze odpowiedniej temperatury, dodaj posiekaną cebulę. Smaż ją do chwili zeszklenia, a następnie dodaj plastry rozbitego wcześniej schabu. Kotlety powinny się zarumienić z dwóch stron. Gdy to zauważysz, dopraw je solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  4. 4

    W międzyczasie zagotuj bulion, a następnie wlej go do garnka. Dodaj również sos sojowy, słodką i ostrą paprykę w proszku, liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykryj naczynie i duś przez ok. 80 minut. Po wyznaczonym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i starannie wymieszaj wszystkie składniki.

  5. 5

    Na czystej patelni rozgrzej masło, a gdy się roztopi, dodaj mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj. Zasmażkę przełóż do garnka i ponownie zagotuj, a następnie ściągnij naczynie z palnika.

     

    Schab po węgiersku smakuje doskonale podany z kaszą jęczmienną i buraczkami.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też