Zupa fasolowa — danie na wielki apetyt. Sycąca potrawa, która rozgrzewa i dodaje energii

Zupa fasolowa
Źródło: Shutterstock/Halil ibrahim mescioglu

Składniki

Zupa fasolowa

  • 2 sztuki Ziemniaki
  • 1 pęczek Koperek
  • 1 słoik Bulion warzywny
  • 500 g Sucha fasola "jaś"
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 150 g Boczek wędzony
  • Słodka papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Suszona włoszczyzna
  • 400 g Kiełbasa
  • 5 sztuk Ziele angielskie
  • Suszony majeranek
  • 1 sztuka Pietruszka
  • Sól
  • 1 sztuka Marchew
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 sztuka Cebula

Przygotowanie

  1. 1

    Fasolę Jaś wsyp do garnuszka, zalej zimną wodą i mocz przez co najmniej 8 godzin. Gdy upłynie wskazany czas, opłucz nasiona pod bieżącą wodą i ponownie włóż do garnka. Wlej do naczynia 2 litry wody i postaw je na palniku o średniej mocy. Fasolę gotuj do miękkości.

  2. 2

    Ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. 

  3. 3

    Gdy fasola będzie miękka, dodaj do garnka przygotowane warzywa, suszoną włoszczyznę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dopraw zupę fasolową bulionem ze słoika i gotuj pod przykryciem. 

  4. 4

    Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. 

  5. 5

    Kiełbasę oraz boczek pokrój w drobną kostkę.

  6. 6

    Na rozgrzaną patelnię dodaj boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj także cebulę i smaż składniki do chwili zarumienienia, a następnie dodaj kiełbasę. Usmażone komponenty przełóż do garnka z zupą fasolową i gotuj danie pod przykryciem jeszcze przez ok. 15 minut.

     

    Zupa fasolowa smakuje rewelacyjnie podana ze świeżym koperkiem oraz kromkami pieczywa.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też