Sos orzechowy – doskonały dodatek do dań orientalnych
Sos orzechowy na bazie masła orzechowego możesz przygotować samodzielnie w dosłownie kilka minut. Taki sos uświetni każdą potrawę kuchni azjatyckiej. Jeśli zatem jesteś smakoszem dań tego regionu świata, koniecznie zobacz, jak zrobić doskonały, kremowy sos orzechowy. Z naszym przepisem będzie to czysta przyjemność!
Składniki
- 8 łyżek Masło orzechowe
- 400 ml Mleko kokosowe
- 3 łyżki Sos sojowy ciemny
- 2 łyżeczki ksylitol
- 3 łyżeczki Sok z cytryny
- 1 łyżeczka Pieprz cayenne
- 0.5 Łyżeczka Mielona kolendra
Przygotowanie
- 1
Przygotuj niewielki garnuszek i przełóż do niego wszystkie składniki, z wyjątkiem mleka kokosowego, czyli masło orzechowe, sos sojowy, ksylitol i sok z cytryny. Następnie dodaj przyprawy we wskazanych ilościach. Wymieszaj dokładnie zawartość naczynia.
- 2
Włącz kuchenkę i postaw garnek na małym ogniu. W tym momencie zacznij wlewać do garnka mleko kokosowe. Najlepiej rób to powoli, cały czas mieszając. To ważne, by składniki się nie rozwarstwiły i powstał gładki, jednolity sos.
- 3
Podgrzewaj sos ok. 5-6 minut, dokładnie i nieustannie go mieszając, aż zacznie gęstnieć. Nie zostawiaj go na włączonym gazie ani na moment, by nie pojawiły się żadne grudki.
- 4
Gdy sos jest gotowy i ma idealnie kremową konsystencję, możesz przełożyć go na talerze z przygotowanym wcześniej daniem. Polej sosem ryż, warzywa, mięso i już możesz zacząć azjatycką ucztę. Smacznego!
Zobacz także:
Sos orzechowy domowej roboty sprawdzi się na wiele okazji. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Idealnie komponuje się z ryżem, makaronem, a także makaronami sojowym czy ryżowym, czyli specjałami kuchni azjatyckiej. Jeśli jesteś fanem orientalnych dań albo lubisz eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki, koniecznie naucz się przyrządzać ten niepowtarzalny sos. Jest niezwykle prosty i szybki, a dodany do potrawy sprawia, że zabiera ona wyrazistego, niebanalnego smaku, o którym trudno zapomnieć.
Jak zrobić sos orzechowy?
W naszym przepisie wykorzystany jest gotowy sos sojowy i sklepowe masło orzechowe, dzięki czemu przygotowanie sosu zajmuje dosłownie kilka minut. Jeśli jednak masz więcej czasu, możesz z powodzeniem przyrządzić najpierw domowy sos sojowy oraz zblendować orzechy na masło, wówczas sos orzechowy będzie jeszcze bardziej naturalny, a na pewno nie mniej pyszny.
Aby zmniejszyć nieco kaloryczność sosu, wykorzystany jest w przepisie ksylitol zamiast cukru. Jeśli jednak nie masz go akurat w domu, możesz użyć oczywiście zwykły biały cukier, ale wówczas zalecamy zmniejszyć nieco porcję słodzika. Jeżeli natomiast masz w domu inny zamiennik cukru, który sprawi, że sos będzie zdrowszy, śmiało go wykorzystaj.
Gotowy sos orzechowy powinien mieć słodko-ostry smak. To od twoich preferencji zależy, który z tych smaków będzie bardziej wyrazisty. Jeśli lubisz pikantne dania, podana przez nas ilość pieprzu cayenne powinna być odpowiednia. W przypadku gdy wolisz dania łagodniejsze albo sos ma być spożywany także przez dzieci, zmniejsz ilość tej przyprawy. Kluczowymi składnikami sosu orzechowego są oczywiście masło orzechowe, mleko kokosowe i sos sojowy. Radzimy nie dosalać sosu, ponieważ sos sojowy nada mu wystarczającą słoność.
Zobacz także: Kurczak w tempurze, który oczaruje twoje kubki smakowe
Do czego pasuje sos orzechowy?
Sosu orzechowego możesz użyć do wielu potraw kuchni orientalnej. Świetnie komponuje się z mięsem, zarówno z drobiem, jak i wołowiną. Możesz też wykorzystać go jako dressing do sałaty albo maczać w nim słone przekąski, szaszłyki czy grillowane skrzydełka. Jedno jest pewne – sos orzechowy nada każdemu daniu wyjątkowy, wyrafinowany smak, którego nie sposób zapomnieć. Polecamy!