Sos orzechowy – doskonały dodatek do dań orientalnych

Sos orzechowy
Źródło: Shutterstock/Julia Mikhaylova

Składniki

  • 8 łyżek Masło orzechowe
  • 400 ml Mleko kokosowe
  • 3 łyżki Sos sojowy ciemny
  • 2 łyżeczki ksylitol
  • 3 łyżeczki Sok z cytryny
  • 1 łyżeczka Pieprz cayenne
  • 0.5 Łyżeczka Mielona kolendra

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj niewielki garnuszek i przełóż do niego wszystkie składniki, z wyjątkiem mleka kokosowego, czyli masło orzechowe, sos sojowy, ksylitol i sok z cytryny. Następnie dodaj przyprawy we wskazanych ilościach. Wymieszaj dokładnie zawartość naczynia. 

  2. 2

    Włącz kuchenkę i postaw garnek na małym ogniu. W tym momencie zacznij wlewać do garnka mleko kokosowe. Najlepiej rób to powoli, cały czas mieszając. To ważne, by składniki się nie rozwarstwiły i powstał gładki, jednolity sos. 

  3. 3

    Podgrzewaj sos ok. 5-6 minut, dokładnie i nieustannie go mieszając, aż zacznie gęstnieć. Nie zostawiaj go na włączonym gazie ani na moment, by nie pojawiły się żadne grudki. 

  4. 4

    Gdy sos jest gotowy i ma idealnie kremową konsystencję, możesz przełożyć go na talerze z przygotowanym wcześniej daniem. Polej sosem ryż, warzywa, mięso i już możesz zacząć azjatycką ucztę. Smacznego!

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też