Makaron chow mein rozwieje monotonię w kuchni. To danie zrobisz w 20 minut
Chow mein to słynny na całym świecie sposób serwowania makaronu. Jest to popularne danie kuchni chińskiej, jadane w Azji już od ponad 4 tys. lat. Makaron chow mein przyrządza się w woku, z dodatkiem pokrojonych w słupki warzyw oraz kawałków mięsa, tofu, czy owoców morza. Potrawa ta jest szczególnie ceniona z uwagi na szybki czas przygotowania. To niezawodny patent na obiad gotowy w zaledwie 20 minut.
Składniki
Makaron chow mein
- 100 g Makaron chow mein
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- 0.5 Sztuka Papryka czerwona
- 0.5 Łyżeczka Cukier
- 3 łyżki Sos sojowy
- 2 ząbki Czosnek
- 0.5 Sztuka Marchew
- 0.25 Łyżeczka Biały pieprz
- 1 łyżka Olej sezamowy
- 1 sztuka Filet z kurczaka
- 1 pęczek Szczypiorek
- 10 sztuk Groszek cukrowy
Przygotowanie
- 1
Makaron chow mein ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu produktu. Następnie odcedź pastę i przepłucz pod zimną wodą.
- 2
Filet z piersi kurczaka starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i usuń ewentualne pozostałości błon. Następnie pokrój mięso drobiowe w kostkę o boku mierzącym ok. 1,5 cm.
- 3
Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj.
- 4
Marchewkę obierz ze skóry i pokrój w słupki.
- 5
Paprykę umyj, osusz, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w paseczki.
- 6
Groszek cukrowy oczyść z części niejadalnych i pokrój w słupki.
- 7
Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą i drobno go posiekaj.
- 8
W woku rozgrzej olej rzepakowy, następnie dodaj czosnek oraz pierś z kurczaka i smaż mięso przez ok. 2 minuty. Gdy upłynie wskazany czas, dodaj także marchewkę, groszek cukrowy oraz paski papryki. Smaż składniki przez kolejne 2 minuty.
- 9
Na patelnię dodaj przygotowany makaron chow mein. Danie dopraw do smaku białym pieprzem mielonym, cukrem, sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Wszystkie komponenty starannie wymieszaj, a następnie nakładaj na talerze.
Przed podaniem posyp makaron chow mein drobno posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz także:
Chow mein makaron to orientalny specjał, stanowiący doskonałe połączenie smaków i aromatów. To przyrządzone w woku danie można dowolnie modyfikować, aby stworzyć wersję perfekcyjnie dopasowaną do osobistych preferencji. Makaron chow mein można upichcić w okamgnieniu, przez co szczególnie często serwowany jest podczas przyjęć, czy wizyt niezapowiedzianych gości. Nie czekaj dłużej i udaj się w kulinarną podróż do Chin. Zapewniamy, że nasz przepis dostarczy Ci niezapomnianych wrażeń smakowych.
Jak przygotować makaron chow mein? Praktyczne porady i wskazówki
Makaron chow mein to specjał, którego wykonaniu podołają nawet osoby rozpoczynające swoją kulinarną przygodę. Pierwszy etap przygotowań polega na ugotowaniu tytułowego składnika zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Najczęściej proces ten składa się z 3 części — namoczenia makaronu chow mein w zimnej wodzie, odsączenia go z płynu i wrzucenia do gotującej wody. Po przepłukaniu pasta jest gotowa do dalszej obróbki.
Zobacz także: Przepis na najsmaczniejszy makaron ryżowy z kurczakiem, gotowy w 45 minut
Następnie należy przygotować pozostałe składniki. W proponowanej przez nas recepturze użyte zostały świeże warzywa oraz mięso z piersi kurczaka, lecz nie jest to jedyna możliwość. Makaron chow mein można serwować także z tofu, owocami morza, wołowiną, czy wieprzowiną. Ważne jest, aby wybrane warzywa zostały pokrojone w zbliżonej wielkości słupki. Wszystkie wykorzystane komponenty należy usmażyć w woku, a po dodaniu przypraw oraz ugotowanego makaronu chow mein, danie jest gotowe do smakowania.