Makaron chow mein rozwieje monotonię w kuchni. To danie zrobisz w 20 minut

Makaron chow mein
Źródło: GettyImages

Składniki

Makaron chow mein

  • 100 g Makaron chow mein
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 0.5 Sztuka Papryka czerwona
  • 0.5 Łyżeczka Cukier
  • 3 łyżki Sos sojowy
  • 2 ząbki Czosnek
  • 0.5 Sztuka Marchew
  • 0.25 Łyżeczka Biały pieprz
  • 1 łyżka Olej sezamowy
  • 1 sztuka Filet z kurczaka
  • 1 pęczek Szczypiorek
  • 10 sztuk Groszek cukrowy

Przygotowanie

  1. 1

    Makaron chow mein ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu produktu. Następnie odcedź pastę i przepłucz pod zimną wodą.

  2. 2

    Filet z piersi kurczaka starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i usuń ewentualne pozostałości błon. Następnie pokrój mięso drobiowe w kostkę o boku mierzącym ok. 1,5 cm.

  3. 3

    Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj.

  4. 4

    Marchewkę obierz ze skóry i pokrój w słupki.

  5. 5

    Paprykę umyj, osusz, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w paseczki.

  6. 6

    Groszek cukrowy oczyść z części niejadalnych i pokrój w słupki.

  7. 7

    Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą i drobno go posiekaj.

  8. 8

    W woku rozgrzej olej rzepakowy, następnie dodaj czosnek oraz pierś z kurczaka i smaż mięso przez ok. 2 minuty. Gdy upłynie wskazany czas, dodaj także marchewkę, groszek cukrowy oraz paski papryki. Smaż składniki przez kolejne 2 minuty.

  9. 9

    Na patelnię dodaj przygotowany makaron chow mein. Danie dopraw do smaku białym pieprzem mielonym, cukrem, sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Wszystkie komponenty starannie wymieszaj, a następnie nakładaj na talerze.

     

    Przed podaniem posyp makaron chow mein drobno posiekanym szczypiorkiem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też