Tortilla z szynką – przepis na imprezowe roladki

Tortille z szynki
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na tortillę z szynką

  • 4 sztuki Tortilla placek
  • 10 plastrów Szynka
  • 1 opakowanie Serek Philadelphia
  • 10 liści Sałata lodowa
  • 0.5 Sztuka Słodka papryka czerwona
  • 1 sztuka Ogórek zielony

Przygotowanie

  1. 1

    Placki tortilli – pszennej lub pełnoziarnistej – wybierzcie te, które wolicie, smarujemy równomiernie warstwą serka białego typu Philadelphia. Jeśli macie ochotę na dodanie roladkom więcej wyrazistości i ciekawego smaku możecie sięgnąć po serki smakowe – ze szczypiorkiem, chrzanowy, czosnkowy czy z ziołami.

  2. 2

    Plastry szynki możemy pokroić na mniejsze kawałki. Dobrze w tortilli z szynką smakować będzie zarówno szynka konserwowa, jak i szynka dojrzewająca – np. hiszpańska jamon serrano. Do tej drugiej można dodać sałatę typu rucola (jest bardzo wyrazista i dość ostra w smaku) a do pierwszej lodową lub roszponkę (będzie delikatniejsza i dobrze podkreśli smak wędliny).

  3. 3

    W paski kroimy paprykę oraz obranego ze skóry zielonego ogórka. Jeśli ogórek ma zbyt wodniste gniazdo i duże nasiona, usuwamy je łyżką.

  4. 4

    Na packach tortilli układamy na całej powierzchni plastry szynki, na nią sałatę i warzywa, zawijamy placek rolując go.

  5. 5

    Gotowy rulon kroimy ostrym nożem (dzięki temu kawałki się nie spłaszczą i pozostaną okrągłe) w poprzek na kawałeczki o szerokości około 2 cm – takie, które bez problemu zmieszczą się w ustach na jeden kęs.

  6. 6

    Gotowe tortille z szynką wykładamy na duży talerz lub półmisek dekorując np. pokrojonymi w cienkie długie kawałki marchewkami i ułożonymi dookoła kiełkami.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też