Pierogi z kapustą i grzybami — świąteczny must have na Twoim stole

Pierogi z kapustą i grzybami
Źródło: GettyImages

Składniki

Pierogi z kapustą i grzybami

  • 600 g Mąka pszenna
  • 400 ml Wrzątek
  • 100 g Grzyby suszone
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1 sztuka Marchew
  • 3 sztuki Cebula
  • 1 kg Kapusta kiszona
  • 3 łyżki Olej rzepakowy
  • 50 g Masło
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Grzyby opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Następnie włóż je do rondelka i zalej 2 szklankami wody. W takiej postaci odstaw je na minimum 5 godzin. 

  2. 2

    Po upływie wskazanego czasu grzyby doprowadź do wrzenia, następnie dodaj obraną marchewkę oraz pietruszkę i gotuj razem z dodatkiem soli przez ok. 30 minut. Miękkie warzywa z grzybami odcedź na sitku.

  3. 3

    Kapustę odciśnij z zalewy i ugotuj w 300 ml wody — powinno to trwać ok. 45 minut. Po tym czasie przecedź ją na sitku. 

  4. 4

    Grzyby wraz z kapustą, marchewką i pietruszką zmiel w maszynce do mielenia mięsa o bardzo dużych oczkach lub drobno posiekaj wszystkie składniki.

  5. 5

    Cebule obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.

  6. 6

    Na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulkę. Smaż ją przez ok. 5 minut do momentu zarumienienia, a następnie ściągnij z palnika.

  7. 7

    Gotowy farsz na pierogi z kapustą i grzybami wymieszaj z podsmażoną cebulką, a następnie dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  8. 8

    Do miseczki z 400 ml wrzącej wody dodaj masło i mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia.

  9. 9

    Aby przygotować ciasto na pierogi z kapustą i grzybami wymieszaj ze sobą mąkę i sól. Dodaj rozpuszczone masło i starannie wymieszaj składniki. 

  10. 10

    Zagniataj ciasto rękoma przez ok. 10 minut. Powinno być elastyczne i miękkie. Kiedy będzie gotowe, odłóż je do miseczki przykrytej ściereczką i pozostaw tak na 30 minut. 

  11. 11

    Ciasto podziel na 4 części, a z każdej rozwałkuj okrągły placek. Następnie za pomocą szklanki z cienkimi brzegami wykrawaj jednakowe kółeczka. Na środek każdego kawałka nałóż porcję farszu i zlep brzegi pierogów z kapustą i grzybami. 

  12. 12

    Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej odrobinę soli. 

  13. 13

    Do wrzącej wody wrzucaj pierogi z kapustą i grzybami, i gotuj je przez ok. 3 minuty. Następnie wyciągnij je delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej do miski lub rozkładaj bezpośrednio na talerze. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też