Pierogi z kapustą i grzybami — świąteczny must have na Twoim stole
Tradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami to pozycja obowiązkowa podczas świąt Bożego Narodzenia. Można je spożywać zarówno samodzielnie, okraszone porcją cebulki z masłem, jak i w formie dodatku do pysznego barszczyku. Ponadto receptura ta jest odpowiednia do przygotowania uszek, dzięki czemu można zaoszczędzić wiele czasu i przygotować obydwie wigilijne potrawy jednocześnie. Sprawdzony przepis na pierogi z kapustą i grzybami to prawdziwy skarb każdej gospodyni. Koniecznie go wypróbuj i przekonaj się, jak łatwo przyrządzić ten smakołyk we własnym domu.
Składniki
Pierogi z kapustą i grzybami
- 600 g Mąka pszenna
- 400 ml Wrzątek
- 100 g Grzyby suszone
- 1 sztuka Pietruszka
- 1 sztuka Marchew
- 3 sztuki Cebula
- 1 kg Kapusta kiszona
- 3 łyżki Olej rzepakowy
- 50 g Masło
- 0.5 Łyżeczka Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Grzyby opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Następnie włóż je do rondelka i zalej 2 szklankami wody. W takiej postaci odstaw je na minimum 5 godzin.
- 2
Po upływie wskazanego czasu grzyby doprowadź do wrzenia, następnie dodaj obraną marchewkę oraz pietruszkę i gotuj razem z dodatkiem soli przez ok. 30 minut. Miękkie warzywa z grzybami odcedź na sitku.
- 3
Kapustę odciśnij z zalewy i ugotuj w 300 ml wody — powinno to trwać ok. 45 minut. Po tym czasie przecedź ją na sitku.
- 4
Grzyby wraz z kapustą, marchewką i pietruszką zmiel w maszynce do mielenia mięsa o bardzo dużych oczkach lub drobno posiekaj wszystkie składniki.
- 5
Cebule obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
- 6
Na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulkę. Smaż ją przez ok. 5 minut do momentu zarumienienia, a następnie ściągnij z palnika.
- 7
Gotowy farsz na pierogi z kapustą i grzybami wymieszaj z podsmażoną cebulką, a następnie dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
- 8
Do miseczki z 400 ml wrzącej wody dodaj masło i mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia.
- 9
Aby przygotować ciasto na pierogi z kapustą i grzybami wymieszaj ze sobą mąkę i sól. Dodaj rozpuszczone masło i starannie wymieszaj składniki.
- 10
Zagniataj ciasto rękoma przez ok. 10 minut. Powinno być elastyczne i miękkie. Kiedy będzie gotowe, odłóż je do miseczki przykrytej ściereczką i pozostaw tak na 30 minut.
- 11
Ciasto podziel na 4 części, a z każdej rozwałkuj okrągły placek. Następnie za pomocą szklanki z cienkimi brzegami wykrawaj jednakowe kółeczka. Na środek każdego kawałka nałóż porcję farszu i zlep brzegi pierogów z kapustą i grzybami.
- 12
Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej odrobinę soli.
- 13
Do wrzącej wody wrzucaj pierogi z kapustą i grzybami, i gotuj je przez ok. 3 minuty. Następnie wyciągnij je delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej do miski lub rozkładaj bezpośrednio na talerze.
Zobacz także:
Mimo że pierogi z kapustą i grzybami to danie, które kojarzy się najczęściej z Wigilią, można cieszyć się ich smakiem przez cały rok, bez względu na okoliczności. Jest to przepis, który z łatwością można przygotować w większej ilości i zamrozić, a następnie wyciągać pojedyncze porcje. Dzięki temu smaczny i pożywny obiad będzie zawsze na wyciągnięcie ręki. Nie ulega wątpliwości, że receptura na pierogi z kapustą i grzybami jest czasochłonna, jednak jest to doskonała okazja, by wraz z najbliższymi spędzić czas w kuchni na wspólnym lepieniu smakowitych pierożków.
Zobacz także: Pierogi ruskie — przepis na pyszne i niedrogie danie
Pierogi z kapustą i grzybami — przepis
Przygotowując farsz na pierogi z kapustą i grzybami, warto sięgnąć po prawdziwki, borowiki lub podgrzybki. To właśnie z ich dodatkiem gotowe danie będzie smakowało najlepiej. Osoby, które nie mają możliwości zakupu tych darów lasu, mogą także przyrządzić świąteczną potrawę z pieczarkami. Warto wiedzieć, że nadzienie do pierogów z kapustą i grzybami nada się również idealnie do wykonania uszek, krokietów oraz łazanek. Należy pamiętać, że przed rozpoczęciem lepienia musi on być całkowicie ostudzony — w innym przypadku gotowe kluski mogą się rozpadać, a sklejanie ich brzegów będzie znacznie utrudnione.