Zapiekanka z brokułami, która zasmakuje całej rodzinie
Zapiekanka z brokułami to pomysł na smakowity i odżywczy obiad lub kolację, który sprawdzi się dla całej rodziny. Jest to przepis niebywale prosty w przygotowaniu. Potrawa ta nadaje się zwłaszcza w zabiegane dni, pełne pracy i obowiązków — danie to można przyrządzić nawet dzień wcześniej, a chwilę przed podaniem poddać jedynie finalnemu zapieczeniu. Smakiem zapiekanki z brokułami można się cieszyć kilka dni, a odgrzana smakuje równie wyśmienicie.
Składniki
Zapiekanka z brokułami
- 300 g Makaron penne
- 1 sztuka Brokuły
- 100 g Mozzarella
- 180 g Śmietanka 30%
- 5 g Czosnek
- 150 g Ser żółty
- 0.25 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
- 2 łyżeczki Sól
- 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
W 2 garnkach zagotuj wodę i dodaj do nich po płaskiej łyżeczce soli.
- 2
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.
- 3
Z brokuła odetnij wszystkie różyczki i dodaj je do gotującej się wody. Gotuj je przez 4 minuty bez przykrycia, a po ich upływie odcedź cząstki warzywa na sitku.
- 4
W drugim garnku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Uważaj, aby go nie rozgotować. Odcedzona pasta powinna być sprężysta.
- 5
Mozzarellę odcedź z zalewy i pokrój w niewielką kostkę.
- 6
Ugotowany makaron umieść w naczyniu żaroodpornym, a następnie dodaj różyczki brokułów. Pomiędzy te 2 składniki dodaj kostki mozzarelli.
- 7
Do miski dodaj śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, czarny pieprz mielony, gałkę muszkatołową, a następnie wszystkie składniki starannie wymieszaj. Gotowym sosem polej zapiekankę z brokułami.
- 8
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch zapiekanki z brokułami.
- 9
Naczynie z zapiekanką z brokułami umieść w piekarniku i piecz przez ok. 25 minut. Następnie wyciągnij danie z piekarnika i pozostaw na kuchennym blacie do lekkiego ostudzenia.
Zobacz także:
Zapiekanka z brokułami to fantastyczny sposób na wprowadzenie tego bardzo zdrowego warzywa do jadłospisu całej rodziny, ponieważ przekąskę tę uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Brokuły są źródłem wielu cennych dla organizmu składników, pomagają w profilaktyce wielu chorób i co równie ważne — w tym daniu smakują naprawdę wyśmienicie.
Jak urozmaicić podstawowy przepis na zapiekankę z brokułami?
Przepis na zapiekankę z brokułami można modyfikować na wiele sposobów, a dzięki temu dopasować go do swoich preferencji smakowych. Do przygotowania tego niebywale aromatycznego dania można użyć makaronów o różnym kształcie. My rekomendujemy jednak wybór penne, świderków, muszelek lub kokardek. Taka forma umożliwia łatwe dzielenie się potrawą oraz nie ulega nadmiernej koagulacji. Przygotowując zapiekankę z brokułami, warto także wybrać sery dobrej jakości — ich smak jest niebywale ważny. Mozzarellę warto zakupić w kształcie małych kuleczek, które można z łatwością wykorzystać podczas przyrządzania receptury.
Zobacz także: Wyborna zapiekanka z kalafiora, gotowa już po godzinie
Polecamy ponadto wprowadzić kilka małych zmian w recepturze na zapiekankę z brokułami zwłaszcza osobom, które dbają o zgrabną sylwetkę i zdrowy tryb życia. Pierwsza z nich to zastąpienie śmietanki o zawartości tłuszczu 30% na tę z 12%. Pozwala to zminimalizować liczbę kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych, które odznaczają się niekorzystnym wpływem na zdrowie. Również mozzarellę oraz ser żółty warto wybrać o obniżonej zawartości tłuszczu.
Przepis na zapiekankę z brokułami warto także wzbogacić w większą ilość warzyw. Potrawa wyśmienicie smakować będzie z cukinią, papryką, czy pieczarkami. Należy jednak pamiętać, aby przed dodaniem ich do zapiekanki delikatnie je usmażyć lub ugotować na parze. Te niewielkie zmiany niewątpliwie sprawią, że przepis na zapiekankę z brokułami stanie się jeszcze bardziej odżywczy i zdrowy.