Zapiekanka z brokułami, która zasmakuje całej rodzinie

Zapiekanka z brokułami
Źródło: GettyImages

Składniki

Zapiekanka z brokułami

  • 300 g Makaron penne
  • 1 sztuka Brokuły
  • 100 g Mozzarella
  • 180 g Śmietanka 30%
  • 5 g Czosnek
  • 150 g Ser żółty
  • 0.25 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • 2 łyżeczki Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    W 2 garnkach zagotuj wodę i dodaj do nich po płaskiej łyżeczce soli.

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  3. 3

    Z brokuła odetnij wszystkie różyczki i dodaj je do gotującej się wody. Gotuj je przez 4 minuty bez przykrycia, a po ich upływie odcedź cząstki warzywa na sitku.

  4. 4

    W drugim garnku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Uważaj, aby go nie rozgotować. Odcedzona pasta powinna być sprężysta.

  5. 5

    Mozzarellę odcedź z zalewy i pokrój w niewielką kostkę.

  6. 6

    Ugotowany makaron umieść w naczyniu żaroodpornym, a następnie dodaj różyczki brokułów. Pomiędzy te 2 składniki dodaj kostki mozzarelli.

  7. 7

    Do miski dodaj śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, czarny pieprz mielony, gałkę muszkatołową, a następnie wszystkie składniki starannie wymieszaj. Gotowym sosem polej zapiekankę z brokułami.

  8. 8

    Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch zapiekanki z brokułami.

  9. 9

    Naczynie z zapiekanką z brokułami umieść w piekarniku i piecz przez ok. 25 minut. Następnie wyciągnij danie z piekarnika i pozostaw na kuchennym blacie do lekkiego ostudzenia.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też