Rewelacyjne paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

  • 2 łyżki Masło
  • 400 g Pieczarki
  • 1 Jajko
  • 270 g Ciasto francuskie
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • Kminek

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę i pieczarki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaj pieczarki i smaż do momentu, aż woda całkowicie z nich odparuje. Całość dopraw pieprzem i solą.  Tak przygotowany farsz pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  2. 2

    Gotowy arkusz ciasta francuskiego wyjmij z opakowania i rozwałkuj na stole. Wyłóż na niego farsz pieczarkowy w 3 rzędach, zachowując odstępy. Farsz nakładaj od krótszej strony, a następnie natnij 3 równe pasy. Jednym bokiem ciasta zakryj pieczarki i nałóż na niego drugi bok. Powstały rulon rozetnij na mniejsze kawałki (tworząc po ok. 5-6 sztuk). Tak samo postępuj w przypadku pozostałych rulonów.

  3. 3

    Gotowe paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wbij jajko do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Posmaruj nim wierzch pasztecików i posyp go wybranymi ziarnami. Następnie przekąskę wstaw do nagrzanego do temperatury 200 st. C piekarnika i piecz do momentu, aż się zarumienią — przez ok. 15-20 minut.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też